Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Župné trhy sa začnú v B. Bystrici, postupne budú v 7 mestách kraja

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Okrem stánkov s regionálnymi výrobkami, ponúknu aj ukážky remesiel, tvorivé dielne a vystúpenia folklórnych súborov.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) – Po úspešnom pilotnom ročníku pokračuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v tradícii organizovania Župných trhov aj v tomto roku. Prvý z nich sa uskutoční v piatok (31. 3.) od 10.00 do 18.00 h v priestoroch Starej tržnice v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Župné trhy, ktoré sú v tomto roku rozdelené na jarnú a jesennú časť, sa postupne budú konať v siedmich okresných mestách po celom kraji. Okrem stánkov s regionálnymi výrobkami, ponúknu aj ukážky remesiel, tvorivé dielne a vystúpenia folklórnych súborov. Nebudú na nich chýbať originálne, v tomto období predovšetkým veľkonočné výrobky, ktoré tvoria ľudia z BBSK z lokálnych surovín a s ohľadom na zachovávanie tradícií.

"Nultý ročník Župných trhov sa stretol medzi návštevníkmi i predajcami s veľkým úspechom. Svoju produkciu na nich predstavilo osem farmárov a 46 regionálnych producentov. Účasť verejnosti sme rátali na tisíce. Verím, že tento ročník bude ešte úspešnejší a možnosť odprezentovať sa na ňom využije ešte viac producentov z našich regiónov. Je to priestor, ktorý sme vytvorili cielene pre nich a na ich podporu," konštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter.