Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

K spolupráci SMK a Mosta-Híd nedošlo ani v Galante a Šali

Podľa Mosta-Híd pomery postavila SMK podľa výsledkov volieb z roku 2009, pričom absolútne nebrala do úvahy súčasné politické rozloženie síl.

Galanta/Šaľa 29. apríla (TASR) - Strana Most-Híd a Strana maďarskej komunity (SMK) nebude spolupracovať počas župných volieb ani v okresoch Galanta a Šaľa. Rokovania koncom minulého týždňa nepriniesli očakávaná výsledok. Mestské organizácie s ľútosťou konštatujú, že ani v jednom zo spomenutých okresov sa nepodarilo dosiahnuť dohodu. Informovala o tom webová stránka Mosta-Híd.

"Na prvom stretnutí SMK navrhla pomer kandidátov 5:2 v ich prospech, čo sme neprijali", uviedla okresná predsedníčka Mosta-Híd v Galante Zuzana Csadyová s tým, že jej strana navrhla pomer kandidátov 4:3, podľa výsledkov posledných parlamentných volieb. Priznala, že SMK pristúpila aj na pomer 4:4, ale mala podmienku, že jeden z kandidátov musí pochádzať zo severnej časti okresu. "Nemohli sme prijať, aby SMK rozhodovala o tom, koho má kandidovať Most-Híd", vysvetlila Csadyová. Podľa okresného predsedu SMK Krisztiána Forróa táto interpretácia sa nezakladá na pravde. "Pripúšťam, že bola aj taká alternatíva, aby jeden z kandidátov Mosta-Híd bol slovenskej národnosti. Nakoniec sme navrhli pomer 4:4, s tým že každá strana si môže navrhnúť svojich kandidátov podľa svojich predstáv", podčiarkol.

Podľa Mosta-Híd pomery postavila SMK podľa výsledkov volieb z roku 2009, pričom absolútne nebrala do úvahy súčasné politické rozloženie síl. "Ak by sa SMK riadila podľa zásad úprimnej spolupráce, strany by mohli kandidovať spoločne. SMK však nechcela vychádzať z aktuálnej politickej situácie, preto spoločné zastúpenie stroskotalo," tvrdili bugárovci s tým, že na rokovaniach v galantskom okrese zástupcovia SMK potvrdili, že nebudú podporovať kandidáta Mosta-Híd Józsefa Nagya na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TSK).

Galantská delegácia SMK si uvedomuje, že Most-Híd dostal v parlamentných voľbách viac hlasov, ale poukazuje na to, že v zastupiteľstve TSK má SMK troch poslancov, kým Most-Híd len jedného. "Podčiarkujeme aj tú skutočnosť, že napríklad v okrese Rimavská Sobota SMK získala viac hlasov ako Most-Híd, a predsa sa prijala kandidatúru v pomere 4:4. Pre nás je najdôležitejšie zastupovanie Maďarov, a nie samoúčelné vystatovanie sa silou," zdôraznil galantský okresný predseda SMK Krisztián Forró. Dodal, že sú naďalej ochotní pristúpiť k dohode.