Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zveropark - 1. losia farma láka na u nás kedysi žijúceho losa mokraďov

V horách nad Revišstským Podzámčím pri Žarnovici otvárajú v týchto dňoch Zveropark alebo aj prvú losiu farmu na Slovensku. Na ploche približne 20 hektárov môžu návštevníci vidieť a spoznávať viac ako 20 druhov lesnej, poľnej zveri, ale aj niektoré druhy cudzokrajných a domácich zvierat. Na snímke vstup do zveroparku v horách nad Revišstským Podzámčím pri Žarnovici 26. júna 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Počas letných mesiacov júl a august bude Zveropark otvorený každý deň od 6.00 do 18.00 h.

Žarnovica 26. júna (TASR) - V horách nad Revišstským Podzámčím pri Žarnovici otvárajú v týchto dňoch Zveropark, alebo aj prvú losiu farmu na Slovensku. Na ploche približne 20 hektárov môžu návštevníci vidieť a spoznávať viac ako 20 druhov lesnej, poľnej zveri, ale aj niektoré druhy cudzokrajných a domácich zvierat.

"Farma je zameraná na vzdelávanie, spoznávanie a obľúbenie si prírody, určená najmä pre rodiny s deťmi. Sú tu väčšinou zvieratá, ktoré žijú na Slovensku. Originalitou je los mokraďový alebo európsky, ktorý je pôvodným obyvateľom Slovenska, ale bol pred niekoľkými desaťročiami vyhubený a odvtedy tu nežije," hovorí o Zveroparku jeho zakladateľ a vášnivý poľovník v jednej osobe Vladimír Vikor. S myšlienkou založiť takúto farmu prišiel pred niekoľkými rokmi práve on, inšpirácie hľadal na podobných zariadeniach aj v Rakúsku a Nemecku.

Na farme sa nachádza šesť kusov losa mokraďového. Štyri z nich sú z Nórska a dva z Nemecka. Ponuku cudzokrajných zvierat dopĺňajú jeleňa sika, pávy, emu či mara stepná a hodvábnička. Okrem toho môžu návštevníci obdivovať aj ďalšie druhy zvierat. Nechýbajú medzi nimi hospodárske zvieratá ako kozy kamerunské, ovce, králiky, svine či tur domáci. Na farme žije aj lesná a poľná zver ako bažanty, diviaky, jelene, daniele, muflóny či líšky.

Lákadlom farmy bude isto aj "hladkací kútik" určený pre najmenších návštevníkov. V ňom majú doslova na dosah niekoľko druhov zvierat - zajace, ovce či malé kozy. Deti ich tu môžu pozorovať, hladkať a kŕmiť. Prechádzky pomedzi výbehy zvierat nie je jediné, čo Zveropark ponúka. V areáli sa nachádza jazero, kde si môžu návštevníci uloviť pstruha, pikniková lúka či ďalšie detské atrakcie.