Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Zvolenská nemocnica má pre pacientov novú magnetickú rezonanciu

ilustračné foto Foto: TASR/Martin Bauman

Prístroj, ktorý spoľahlivo diagnostikuje viaceré vážne ochorenia, zásadným spôsobom skvalitní služby pre pacientov.

Zvolen 16. novembra (TASR) - Nemocnica vo Zvolene má od novembra k dispozícii novú magnetickú rezonanciu. Prístroj, ktorý spoľahlivo diagnostikuje viaceré vážne ochorenia, zásadným spôsobom skvalitní služby pre pacientov. Nemocnica má pritom toto vyšetrenie zazmluvnené so všetkými zdravotnými poisťovňami. Informovala o tom primárka rádiologického oddelenia Nemocnice Zvolen Valentína Rusenková.

Na modernom prístroji budeme realizovať vyšetrenia hlavy, mozgu vrátane mozgovej angiografie, chrbtice, hrudnej, brušnej a panvovej dutiny, ale aj muskuloskeletálneho systému,“ uviedla Rusenková. Na magnetickej rezonancii je možné tiež vyšetrenie prostaty, nadobličiek, rôznych nádorových aj nenádorových ochorení.

Nová magnetická rezonancia prináša pre pacientov veľké výhody. „V porovnaní s CT vyšetrením nezaťažuje organizmus RTG žiarením, pri kontrastnom vyšetrení sa nepoužíva jódová kontrastná látka, ktorá môže byť pre niektorých pacientov riziková. Metodika zobrazovania má podstatne vyššiu rozlišovaciu schopnosť u väčšiny tkanív ako CT,“ objasňuje riaditeľka nemocnice Ľudmila Veselá s tým, že veľkým prínosom je nový prístroj hlavne u hospitalizovaných pacientov, ktorí tak nemusia byť prevážaní na iné pracoviská a výsledok je dostupný v kratšom čase.

Nový prístroj zakúpila zvolenská nemocnica z vlastných zdrojov v celkovej cene 618.000 eur. „Magnetická rezonancia už prešla aj skúšobnou prevádzkou, zaučení boli dvaja rádiologickí technici, takže už môže naplno slúžiť našim pacientom,“ dodala Veselá.