Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nový riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska má viaceré plány

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Víziou Jaroslava Černáka je tiež obnoviť kultúru strediska na sociálnych sieťach.

Zvolen 16. februára (TASR) – Letné prázdninové aktivity pre deti i predstavenie osobností kraja sú plány, s ktorými ide do tohto roka nový riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska (POS) vo Zvolene Jaroslav Černák.

Na začiatku roka 2022 totiž vo funkcii riaditeľa nahradil Igora Danihela. „Plán činnosti Podpolianskeho osvetového strediska som zdedil, pretože v januári už musela byť navrhnutá koncepcia na tento rok,“ povedal v rozhovore pre TASR s tým, že však do neho zakomponoval aj svoje nápady. „Prázdninové aktivity s POS budú počas celého leta, bude to niečo ako detský denný tábor,“ priblížil a dodal, že jeho víziou je tiež obnoviť kultúru strediska na sociálnych sieťach. „Veľa divákov sa totiž počas pandémie nového koronavírusu premiestňuje do on-line priestoru. Plánujeme rozbehnúť programy, ktoré by predstavili významné osobnosti podpolianskeho kraja. Boli by z oblasti výtvarníctva, divadla, umeleckého prednesu a aj z folkloristiky,“ zdôraznil.

Jeho cieľom je, aby bola činnosť a aj kultúra POS viditeľná medzi ľuďmi. „Ozývajú sa nám starostovia z okolitých obcí, sú ochotní poskytnúť nám svoje priestory, aby sme naše aktivity a kultúru priniesli ich obyvateľom,“ poznamenal a zhrnul, že do činnosti by chcel okrem Zvolena zapojiť aj mestá Detva a Krupina. „Stále je tu však pandémia a my musíme myslieť dopredu. Pripraviť nielen prezenčnú kultúru, ale aj verziu on-line prenosu. Aby sme boli pripravení, ak prídu obmedzenia,“ podotkol Černák.

Ako ďalej uviedol, v piatok (18. 2.) pripravuje stredisko kultúrnu akciu Fašiange vo Zvolene. „Chceme, aby zvolenské námestie ožilo. Pre šírenie nového koronavírusu to však nebude fašiangový sprievod, nechceme aby sa ľudia zhromažďovali. Celé podujatie bude rozdelené na viac skupiniek, ktoré budú napríklad pri starej radnici, v parku alebo pred divadlom,“ informoval a doplnil, že v každej z nich budú iní umelci. Na jednom mieste to budú heligonkári, spevácke skupiny, detské súbory a aj žiaci zo základnej umeleckej školy. „Skupiny si pripravujú program a aj masky, vystupovať budú deti a aj dospelí. Chceme ukázať ľuďom, že aj v týchto časoch sa dajú robiť akcie a dá sa spoločensky žiť,“ ukončil riaditeľ.

Folklorista a divadelník Jaroslav Černák sa narodil v roku 1978. V súčasnosti je okrem riaditeľa Podpolianskeho osvetového strediska aj riaditeľom folklórneho súboru Podpoľanec a režisérom ochotníckeho divadelného súboru Stožkár. Je tiež členom programových rád a organizačných skupín folklórnych festivalov Východná, Novohradský festival v Lučenci, Koliesko v Kokave nad Rimavicou a Rontouka v Klenovci.