Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Zvolen pre turistov sprístupnili najvyšší bod Pustého hradu

Na archívnej snímke Pustý hrad nad Zvolenom. Foto: TASR - Jozef Poliak

Práce na projekte ukončili na konci októbra prístavbou drevených schodov pre výstup návštevníkov na vežu.

Zvolen 30. októbra (TASR) – Na Pustom hrade nad Zvolenom sprístupnili pre turistov najvyšší bod hradu. Obnovená veža vznikla v druhej polovici 12. storočia, je najstaršou kamennou stavbou na hrade a návštevníkom poskytuje výhľady na okolie. Od roku 2018 však bola pre statické poruchy uzavretá. TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

„Okrem stavebných prác sme robili aj archeologický výskum, ktorý nám priniesol archeologické nálezy z neskorej doby kamennej a vrcholného stredoveku. Najviac ich pochádza z vrcholovej plošiny hradu, kde sa v blízkosti veže pri východnej hradbe v 13. a 14. storočí nachádzali remeselné dielne,“ uviedol vedúci archeologického výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.

Cieľom obnovy veže bola záchrana pôvodného muriva, ktoré sa nachádzalo v havarijnom stavebno-technickom stave a statické poruchy ohrozovali návštevníkov. Predmetom sanácie boli murárske práce, počas ktorých kompletne odstránili staticky narušené múry. Práce na projekte ukončili na konci októbra prístavbou drevených schodov pre výstup návštevníkov na vežu.

Na jar budúceho roka chcú na vyhliadku umiestniť štyri panoramatické panely s vyznačením kopcov a objektov v okolitých Kremnických a Štiavnických vrchoch, Poľane, Veľkej Fatre, Nízkych Tatier a vo Zvolenskej kotline. Tím pracovníkov pod vedením Jána Beljaka v budúcom roku plánuje obnovu ďalšej veže vo východnej línii opevnenia hradu.