Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zvolenská SAD začne inštalovať kamery do autobusov MHD

. Foto: TASR/Dušan Hein

Účelom je zachytiť správanie cestujúcich pri vodičovi a kúpu cestovného lístka. Prípadný čierny pasažier to takto bude mať už ťažšie.

Zvolen 8. apríla (TASR) - Najskôr do autobusov MHD a potom postupne aj do prímestských a diaľkových spojov chce vedenie SAD Zvolen nainštalovať bezpečnostné kamery. Vybaviť chce takto až 500 svojich vozidiel.

"Autobusy MHD by sme chceli vybaviť kamerami ešte tento rok," povedal TASR vedúci odboru rozvoja a informatiky SAD Zvolen Marek Modranský. V týchto spojoch je najväčšia fluktuácia cestujúcich a večer aj väčšia anonymita.

Kamery budú umiestnené tak, aby svojím záberom pokrývali priestor nástupu. Účelom je zachytiť správanie cestujúcich pri vodičovi a kúpu cestovného lístka. Prípadný čierny pasažier to takto bude mať už ťažšie.

Kamerové zábery sa budú archivovať. Môžu sa využiť iba pri dokazovaní, pri vybraných kontrolách a nezrovnalostiach, ktoré môžu nastať. "Budú to akési čierne skrinky, ktoré nebudú určené iba na ochranu vodiča, ale aj cestujúceho. Môžu totiž nastať aj situácie, keď záznam poslúži na potvrdenie jeho práva," pripomenul Modranský.

SAD Zvolen chce do pol roka vybrať dodávateľa a kamery do viac ako 100 autobusov MHD v B. Bystrici, Zvolene, Brezne a Žiari nad Hronom aj nainštalovať. Náklady na jednu kameru aj s príslušenstvom môžu podľa aktuálnych ponúk stáť od 80 až do 250 eur.