Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na zvolenskom Námestí SNP privítali zástupcu Eskimákov pri OSN

Na snímke liečiteľ, šaman a zástupca Eskimákov pri OSN Angaangaq Angakkorsuaq diskutuje s verejnosťou na Námestí SNP vo Zvolene 19. októbra 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Angaangaq je vo svojej komunite, ale aj medzinárodne uznávaný starešina, liečiteľ, nositeľ múdrosti, šaman a rozprávač, ktorého povolali jeho ľudia, aby priniesol naspäť domov posvätný plameň.

Zvolen 19. októbra (TASR) - Zástupcu Eskimákov pri OSN Angaangaqa Angakkorsuaqa privítali dnes popoludní na Námestí SNP vo Zvolene. Ako TASR informoval Ján Markoš z Občianskeho združenia (OZ) Živica, verejnosť si bude môcť starešinu národa Kalaallitov zo západného Grónska vypočuť najmä v utorok (21.10.) počas prednášky na pôde Technickej univerzity.

Angaangaq Angakkorsuaq sa narodil v roku 1949. Jeho rodina sa už po niekoľko generácií venuje tradičnému liečiteľstvu. Angaangaqa už od malička pripravovala na úlohu liečiteľa jeho stará mama. "Vzhľadom na ekologickú krízu a klimatické zmeny v Grónsku dostal už ako mladý muž od starešinov svojho národa príkaz, aby rozšíril duchovné posolstvo ich ľudu do celého sveta. Táto úloha ho behom uplynulých rokov zaviedla do viac ako 50 krajín piatich svetadielov. Je považovaný za duchovného vodcu a na pôde OSN zastupuje pôvodné obyvateľstvo Arktídy. V tejto funkcii už hovoril aj pre Valným zhromaždením OSN. Teraz je na návšteve aj na Slovensku. Večer bude ešte predvádzať svoje umenie tradičného liečiteľstva, ale pre širokú verejnosť je určená najmä jeho prednáška na pôde Technickej univerzity," povedal Markoš.



Starešina národa Kalaallitov je stálym delegátom Programu OSN pre životné prostredie (UNEP), delegátom Stáleho fóra OSN pre otázky pôvodných obyvateľov (UNPFII), Rady OSN pre náboženstvo a spiritualitu, tiež Výboru UNESCO pre oceány, rybolov a poľovníctvo. "Angaangaq je vo svojej komunite, ale aj medzinárodne uznávaný starešina, liečiteľ, nositeľ múdrosti, šaman a rozprávač, ktorého povolali jeho ľudia, aby priniesol naspäť domov posvätný plameň. Najskôr ho zapálil na starobylom posvätnom Vrcholci sveta, teraz ho zapaľuje aj v srdciach ľudí po celom svete. Pomocou príbehov a piesní, za zvukov svojho veterného bubna vytvára kruh sily, krásy a liečenia, a ľad v srdciach účastníkov sa topí," dodal zástupca OZ Živica.