Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Tábor Štvorlístka sa už roky stará o deti z chudobných rodín

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tábor sa v začiatkoch konal v zariadení na priehrade Môťová pri Zvolene, potom niekoľko raz zmenil svoje pôsobisko. S P. Hermanom ho spoluzakladal europoslanec Vladimír Maňka.

Zvolen/Tajov 10. júla (TASR) - Približne 1800 detí z chudobných rodín z celého Slovenska sa za uplynulých 18 rokov vystriedalo v tábore, ktorý každoročne v okolí Zvolena a Banskej Bystrice organizuje občianske združenie (OZ) Štvorlístok deťom. Tento rok v prvej dekáde júla zaplnilo tábor v rekreačnom zariadení Lesák v Tajove ďalších 110 detí.

Ako TASR povedal jeden zo autorov myšlienky tábora Patrik Herman, deti vo veku 10 až 14 rokov vyberali aj tento raz, tak ako každý rok, starostovia a primátori obcí a miest, pracovníci obecných úradov, terénni sociálni pracovníci, riaditelia škôl, pedagógovia, občianske združenia, krízové centrá. "Deti majú celý pobyt v tábore zdarma. Základnou podmienkou výberu bola zlá ekonomická a sociálna situácia, tragická alebo iná vážna udalosť v rodine. Pre deti je pobyt súčasne odmenou za vynikajúce výsledky v škole alebo v mimoškolskej činnosti," uviedol.

Organizátori pomáhajú deťom v rámci možností aj po materiálnej stránke. "Tento rok sme za pomoci našich sponzorov, partnerov a profesionálnych športovcov kompletne zaodeli všetky zúčastnené deti," pripomenul Herman.

Na príprave a organizácii tábora sa podieľajú takmer dve stovky dobrovoľníkov z radov lekárov, záchranárov, psychológov, vojakov, príslušníkov polície či hasičského zboru, spevákov a hercov, študentov, desiatky podnikateľov, a to vo svojom voľnom čase a bez nároku na akúkoľvek odmenu.

K najväčším zážitkom detí patrí jazda s hasičmi na motorových člnoch po priehrade, ukážka práce záchranárov, návšteva príslušníkov polície a špeciálnych policajných jednotiek, výlet do vojenských kasární. Deti sa navyše stretávajú s viacerými známymi tvárami z televíznej obrazovky.

Tábor sa v začiatkoch konal v zariadení na priehrade Môťová pri Zvolene, potom niekoľko raz zmenil svoje pôsobisko. S P. Hermanom ho spoluzakladal europoslanec Vladimír Maňka. Hlavným partnerom OZ Štvorlístok deťom pri organizácii tohtoročného tábora bola Nadácia Markíza.