Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V areáli bývalej liečebne pokračuje cyklus podujatí Borová zhora

Na archívnej snímke budova bývalej liečebne tuberkulózy a respiračných chorôb na Borovej hore vo Zvolene. Foto: TASR - Jozef Poliak

V rámci cyklu podujatí bude počas septembra na Borovej hore pri prameni Jazero pre verejnosť otvorený aj výtvarný ateliér a telocvičňa pod holým nebom.

Zvolen 10. septembra (TASR) – Aj vystúpenie banskobystrického aktivistu Juraja Havíka je v programe ďalšieho z cyklu komorných podujatí Borová zhora, na ktorom si záujemcovia o históriu pripomenú počas septembra význam Ozdravovne mesta Zvolen a neskoršieho Sanatória TBC Zvolen na Borovej hore.

Ako TASR informovala Zora Myslivcová zo Združenia Borová hora, už dopoludnia si organizátori zahrajú s deťmi a ich rodičmi zážitkovo - poznávaciu hru Merkujme si Borovú horu. Vystúpenie J. Havíka je na programe o 16.30 h a bude na tému Pocta brazílskym velikánom.

„Návštevníci si prostredníctvom pamätníkov a dobových fotografií, rozvešaných v priestore areálu, môžu zaspomínať na vzácnu lokalitu priamo na autentickom mieste," priblížila Myslivcová.

Areál mestských liečebných kúpeľov na Borovej hore zmodernizoval magistrát mesta Zvolen na prelome 20. a 30. rokov 20. storočia. Architektonickú súťaž na Ozdravovňu mesta Zvolen na Borovej hore vyhral rodák Gustáv Stadtrucker, ktorého nová kúpeľná budova bola lákadlom celých zvolenských rodín i ľudí zo širšieho okolia.

V druhej polovici 20. storočia bola budova zoštátnená a prestavaná na sanatórium určené pre tuberkulóznu liečbu. Sanatórium TBC založil lekár Ladislav Kroneraff.

V rámci cyklu podujatí bude počas septembra na Borovej hore pri prameni Jazero pre verejnosť otvorený aj výtvarný ateliér a telocvičňa pod holým nebom.