Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

V centre Zvolena pokračuje rekonštrukcia Parku Ľ. Štúra

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

V rámci rekonštrukcie sa rieši aj zeleň. Časť kríkov lemujúcich park odstránia, ďalšiu časť presunú na iné miesto.

Zvolen 19. júla (TASR) - V centre Zvolena pokračujú práce na rekonštrukcii Parku Ľ. Štúra. Samospráva avizuje, že po dokončení bude park prehľadnejší a čistejší. V rámci rekonštrukcie sa totiž rieši aj zeleň. Časť kríkov lemujúcich park odstránia, ďalšiu časť presunú na iné miesto.

"Po rekonštrukcii bude okolie parku vzhľadovo zjednotené so zvyškom námestia, dobudovaný bude tiež pás cyklistického chodníka vedúci od Kostola sv. Alžbety k obchodnému centru Europa. Pre rekonštrukčné práce je potrebné odstrániť krovité porasty rastúce pozdĺž múrikov pôvodného oplotenia," informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Doplnil, že nie všetko sa však bude riešiť výrubom. Naopak, väčšiu časť kríkov vyberú a prevezú, aby skrášlili cintorín v Môťovej. Dôvodom ich odstránenia nie je len samotná stavba, ale i fakt, že krovinatý porast vytváral podľa náčelníka zvolenských mestských policajtov Juraja Chabadu zákutie, ktoré lákalo problémových jednotlivcov. Priestor tak bude v budúcnosti priehľadnejší aj z dôvodu bezpečnosti.

Park však nepríde o všetok krovinatý porast, na svojom mieste bude ponechaných niekoľko ostrovčekov tvorených tisom. Svatuška podotkol, že Zvolenčania sa môžu tešiť na úplne novú aleju jaseňov v tesnej blízkosti samotného parku.

"V týchto dňoch prebehlo aj vyšetrenie zdravotného stavu niekoľkých stromov vo vnútri samotného parku, ktoré už na pohľad vyzerajú, že sa blížia ku koncu svojej životnosti. Hoci úplné výsledky budú známe až o niekoľko týždňov, už dnes je zrejmé, že niekoľko z nich je zvnútra natoľko napadnutých hnilobou, že hrozí ich pád a ohrozenie bezpečnosti chodcov. A tak budú pravdepodobne odstránené," dodal hovorca mesta s tým, že ich výrub odborníci predpokladali už zhruba pred desiatimi rokmi a tak za ne už vtedy vysadili náhradu