Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

Zvolen je podľa I. Gašparoviča dôkazom, že Slováci svoju históriu majú

Na snímke je prezident SR Ivan Gašparovič (uprostred) , predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Maňka (vpravo) a primátor Zvolena Miroslav Kusein (vľavo). Foto: TASR/Dušan Hein

Pozvánka od vedenia mesta na oslavy výročia Ivana Gašparoviča veľmi potešila.

Zvolen 31. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič vníma jubilujúci Zvolen v prvom rade ako významné historické mesto, ktoré ako jedno z prvých na dnešnom území Slovenska získalo kráľovské výsady. Uviedol to pre TASR počas dnešných osláv 770. výročia obnovenia mestských výsad.

Pozvánka od vedenia mesta na oslavy výročia ho preto veľmi potešila. "Som rád, že mesto a jeho občania si vážia svoju históriu. História je veľmi dôležitá, aj keď sa to často mnohým nepáči, keď hovoria, že Slováci svoju históriu nemajú. Naopak, my ju máme. A práve Zvolen je toho dôkazom," pripomenul.

Hlava štátu dnes, po prijatí vedením mesta, hovorila krátko aj s predsedom BBSK Vladimírom Maňkom, poslancami a podnikateľmi Zvolena. Potom navštívila spoločnosť Continental Automotive Systems, ktorá sa zameriava na výrobu vysokovýkonných brzdových stremeňov pre popredných automobilových výrobcov na celom svete a v meste pod Pustým hradom zamestnáva približne 1000 ľudí.

Prezident ešte podvečer navštívi jarmok remesiel na zvolenskom námestí a pozrie si prehliadka historického sprievodu. Zúčastniť by sa mal aj na večernom galaprograme.
Na snímke je prezident SR Ivan Gašparovič (vľavo) na koči s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimírom Maňkom (druhý zľava) a primátorom Zvolena Miroslavom Kuseinom (tretí zľava).
Foto: TASR/Dušan Hein