Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Zvolenská MHD bude počas sviatkov premávať v štandardnom režime

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Mesto ďalej uvádza, že cintoríny vo Zvolene budú počas dušičkového obdobia verejnosti prístupné nepretržite.

Zvolen 27. októbra (TASR) – Mestská hromadná doprava (MHD) vo Zvolene bude počas nadchádzajúcich sviatkov premávať v štandardnom režime. Pre TASR to v stredu uviedol hovorca mesta Martin Svatuška.

"Skúsenosti z minulých rokov ukazujú, že prepravná kapacita postačuje, aby sa ľudia dostali na cintorín aj niektorým zo spojov MHD," doplnil.

Mesto ďalej uvádza, že cintoríny vo Zvolene budú počas dušičkového obdobia verejnosti prístupné nepretržite. Smútočné obrady v cintoríne Zlatý Potok fungujú v režime OTP, v interiéri sa ich môže zúčastniť najviac 30 ľudí. Aj obrady v Môťovej fungujú v rovnakom režime, v interiéri sa ich však môže zúčastniť najviac 15 ľudí. Účastníci obradov v oboch cintorínoch sú povinní mať vo vnútorných priestoroch nasadený respirátor, vo vonkajších priestoroch akékoľvek prekrytie horných dýchacích ciest.

Samospráva na svojom území spravuje päť cintorínov. Na svojom najväčšom cintoríne, na Zlatom potoku, je pochovaných 7500 osôb. "Mesto ho v prípade potreby rozširuje o ďalšie miesta na pochovávanie. Len na jar tohto roka tu bolo napríklad vybudovaných 37 urnových miest, v budúcom roku sa počíta s ďalším rozšírením ich počtu, vzniknúť by ich malo takmer 450," spomenul hovorca s tým, že pribudne aj 100 kopaných hrobov. Pripomenul tiež, že prostredníctvom portálu cintoriny.sk môže ktokoľvek zapáliť sviečku na hrobe príbuzného na cintoríne na Zlatom potoku aj na diaľku. "Stačí vyhľadať v databáze konkrétny hrob a kliknúť na príslušné tlačidlo," vysvetlil.