Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Zvolenská nemocnica chystá otvorenie centra pre liečbu parkinsonizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Špecializované centrum na diagnostiku a liečbu tzv. extrapyramídových porúch bude zastrešovať špecialista, neurológ pôsobiaci vo zvolenskej nemocnici, Ján Necpál.

Zvolen 19. mája (TASR) – Zvolenská nemocnica chystá otvorenie Centra pre liečbu parkinsonizmu a extrapyramídových porúch. Špecializované neurologické centrum, kde budú liečiť aj detských pacientov, má byť súčasťou nových priestorov, ktoré vznikli po prestavbe bývalej lekárne. TASR o tom v stredu informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK.

Špecializované centrum na diagnostiku a liečbu tzv. extrapyramídových porúch bude zastrešovať špecialista, neurológ pôsobiaci vo zvolenskej nemocnici, Ján Necpál.

„Ide o neurologické a neuropsychiatrické ochorenia, medzi ktoré patrí Parkinsonova choroba a iné druhy parkinsonizmu, rozličné typy trasu a rôzne formy hyperkinetických porúch,“ konštatoval Necpál.

Prioritne pôjde o ambulantnú formu liečby, okrem naliehavých prípadov a tých, pri ktorých je potrebná rozsiahlejšia diagnostika či liečba, ktorá si vyžaduje hospitalizáciu na neurologickom oddelení.

Podľa Pavlikovej s rekonštrukciou bývalej lekárne, ktorá sa prerába na Centrum pre liečbu parkinsonizmu a extrapyramídových porúch, sa začalo vlani v októbri a náklady na prestavbu dosiahli takmer 200.000 eur bez DPH. Výsledkom budú štyri ambulancie s kompletným zázemím, čakárňou a recepciou. Nemocnica projekt realizuje aj s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.