Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Zvolenská nemocnica končí s rekonštrukciou svojej pôrodnice

Na archívnej snímke búracie práce hlavného vchodu do areálu Nemocnice AGEL vo Zvolene Foto: TASR Ján Krošlák

Posledná fáza prác sa začala koncom marca minulého roka. Obnovili pôrodné boxy a operačnú sálu na cisárske rezy.

Zvolen 5. januára (TASR) - Zvolenská nemocnica končí s rekonštrukciou svojej pôrodnice. Za sebou má všetky veľké stavebné zásahy. TASR to potvrdila Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

Dodala, že v súčasnosti sa venujú posledným úpravám, technickému vybaveniu a skladovaniu zdravotníckej techniky. "Otvorenie pôrodnice bude v najbližších týždňoch," objasnila.

Posledná fáza prác sa začala koncom marca minulého roka. Obnovili pôrodné boxy a operačnú sálu na cisárske rezy. Vybudovali aj štyri samostatné pôrodné izby. Tie podľa nemocnice zabezpečia intimitu a poskytnú komfort rodičke počas všetkých pôrodných dôb. Rekonštrukcia priniesla v pôrodnici organizačné zmeny, keď pre ženy vybudovali dočasné priestory v chirurgickom pavilóne. Nemocnica do poslednej fázy obnovy investovala 1,28 milióna eur z vlastných zdrojov.

Prvým bábätkom roka 2024 vo zvolenskej pôrodnici bolo dievčatko Lina. Na svet prišla v pondelok (1. 1.) o 23.25 h. Dieťa sa narodilo s hmotnosťou 3120 gramov a dĺžkou 52 centimetrov.

Vlani sa vo Zvolene narodilo 1112 novorodencov, čo je o deväť pôrodov menej ako v roku 2022. "Oproti predošlému roku sa otočil aj pomer chlapcov a dievčat, chlapcov bolo tentoraz viac," spomenula hovorkyňa s tým, že na svete privítali 580 chlapcov a 532 dievčat. Uviedla, že v roku 2023 mali vo Zvolene trikrát pôrod dvojičiek.

Medzi najčastejšie chlapčenské mená patrili Jakub, Šimon, Michal a Martin. U dievčat dominovali Eliška, Ema, Hana a Nela. Netradičné boli Junior, Džejkob, Nimrod, Dylen, Gerhard, Anchel, Noélia, Vesna i Lesia.