Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Zvolenská Slatina: Koryto rieky Slatina po výdatných dažďoch stúplo

Na archívnej snímke hasiči stavajú protipovodňové bariéry vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen. Foto: TASR Ján Krošlák

Protipovodňové opatrenia však zatiaľ v obci nie sú.

Zvolenská Slatina 10. januára (TASR) – Koryto rieky Slatina vo Zvolenskej Slatine po výdatných dažďoch stúplo, situácia je však zatiaľ stabilizovaná. TASR to v utorok popoludní potvrdila starostka obce vo Zvolenskom okrese Mária Klimentová.

Pripomenula, že rieka je stále vo svojom koryte. Obec je roky ohrozovaná povodňami. Spôsobuje ich vylievanie rieky Slatina a jej prítokov, ktorými sú Rybný potok a Slatinský potok. Všetky pretekajú stredom obce. Protipovodňové opatrenia však zatiaľ v obci nie sú. Samospráva ich ani robiť nemôže, pretože nie je správcom vodných tokov, investorom tak bude Slovenský vodohospodársky podnik.

Pre viaceré oblasti Slovenska v súčasnosti meteorológovia pre výdatný dážď vydali výstrahu pred povodňami. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha prvého stupňa pred povodňou platí v oblastiach Zvolen, Krupina, Michalovce, Zlaté Moravce, Prievidza, Turčianske Teplice a Žilina-Rajčanka. Podľa SHMÚ sa v noci môže na strednom Slovensku vyskytnúť poľadovica a snehové záveje.