Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Zvolenské divadlo uvedie premiéru inscenácie s názvom Sme krajina

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Foto: Facebook Divadlo Jozefa Gregora Tajovského

Základom inscenácie je verejné prerokovanie s občanmi, ktoré bolo vo Zvolenskej Slatine v roku 1995.

Zvolen 10. marca (TASR) – Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) uvedie premiéru inscenácie s názvom Sme krajina. TASR o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia DJGT Gabriela Valentínyová. Uviedla, že príbeh ľudí, priehrady a času vychádza z reálnych udalostí v súvislosti s osadou Slatinka pri Zvolenskej Slatine.

Pripomenula, že česká režisérka Petra Tejnorová sa vo svojom diele zaoberá osudom nikdy neuskutočneného vodného diela na juhu Zvolenskej kotliny. "V rámci príprav sa zaoberala rôznymi materiálmi ako napríklad kronikou obce Slatinka i záznamami z verejných diskusií s občanmi," spresnila.

Dramaturgička Marta Ljubková uviedla, že kombináciu rôznych textov obohatia aj osobné vstupy hercov, ktorí sa o tému zaujímajú. "Výslednú javiskovú podobu do veľkej miery ovplyvňuje aj ich autorský vklad," podotkla. Podľa jej slov Jana Pilzová, Mária Knoppová, Richard Sanitra a Juraj Smutný divákom predstavia svoj civilný prejav. Hercov doplnia aj výstupy odborníkov, geológa Jána Madarása a ekologičky Martiny Paulíkovej.

Základom inscenácie je verejné prerokovanie s občanmi, ktoré bolo vo Zvolenskej Slatine v roku 1995. "Tam sa stretli najrôznejšie názorové skupiny. Tí, ktorí sa o výstavbu usilovali najviac, tí, ktorí ju spochybňovali a aj obyvatelia obce Slatinka," zhrnula dramaturgička. Spomenula, že dialogický materiál dopĺňajú pasáže z kroniky Slatinky, geologická intervencia aj odborný ekologický pohľad na miestnu prírodu.

Ljubková konštatovala, že inscenácia je pre divákov, ktorým je blízke súčasné divadlo a aj pre mladých ľudí, ktorým nie je ľahostajný život naokolo. Premiéra sa začína v DJGT vo Zvolene v piatok 17. marca o 18.30 h.