Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zvyšky hradu Parič obnovia, na projekt ide vyše 15.000 eur

Gotický hrad Parič postavili v 13. storočí, v roku 1684 ho dobylo povstalecké vojsko Imricha Thökölyho, ktoré ho o dva roky neskôr vyhodilo do vzduchu.

Trebišov 18. septembra (TASR) - Mesto Trebišov začína s ďalšou etapou záchrany zvyškov gotického hradu Parič v mestskom parku, na ktorú získalo tento rok dotáciu 15.000 eur z Ministerstva kultúry SR. "V priebehu budúceho týždňa sa začne s odbornými prácami ako statické zabezpečenie nosných konštrukcií objektu, archeologický výskum a dokumentácia vykonaného výskumu, či architektonicko-historický výskum a jeho dokumentácia," uviedla pre TASR Zuzana Albrechtová z kancelárie trebišovského primátora.

Súčasťou projektu je aj architektonicko-stavebný návrh, návrh statickej sanácie, ako aj nasvetlenia architektúr. Celkové finančné náklady za spoluúčasti mesta predstavujú vyše 15.800 eur. "Dĺžka celého projektu sa odhaduje na štyri až päť týždňov, záleží to od vplyvu počasia a dodržania termínov pri verejnom obstarávaní," konštatovala Albrechtová.

Mesto tiež zamestnalo šiestich ľudí evidovaných ako dlhodobo nezamestnaných, ktorí od júla do konca roku vykonávajú práce v mestskom parku vrátane záchrany hradu.

Vlani sa realizovala prvá etapa obnovy areálu hradu Parič, ktorá pozostávala zo zamerania skutkového stavu, statického posúdenia a stabilizácie múrov. Hrozilo už pritom zrútenie zvyškov hradného múru. Pracovným materiálom boli pálené tehly murované na vápennú maltu, pripravovanú tradičnou metódou horúcej malty.

Gotický hrad Parič postavili v 13. storočí, v roku 1684 ho dobylo povstalecké vojsko Imricha Thökölyho, ktoré ho o dva roky neskôr vyhodilo do vzduchu. Materiál z tohto vodného hradu použili koncom 18. storočia na stavbu neďalekého barokového kaštieľa. Dielo skazy dovŕšila v 20. storočí armáda, ktorá zrúcaninu používala ako cvičnú strelnicu. Kedysi trojpodlažný hradného areál so štvoruholníkovou vstupnou vežou a kamennou studňou na nádvorí sa tak premenil na ruinu.