Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Nový gréckokatolícky chrám v Lipanoch zasvätia sv. Cyrilovi a Metodovi

Nový chrám stojí neďaleko centra pri ceste smerom na Starú Ľubovňu.

Lipany 28. januára (TASR) – Prešovská gréckokatolícka archieparchia pripravuje v tomto roku, kedy si pripomíname 1150. výročie príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie, desiatky podujatí.

Podujatia oslavujúce misiu solúnskych bratov sa začali už v lete minulého roka a tento rok budú pokračovať nielen v Prešove, ale aj v jednotlivých protopresbyteriátoch.

Jednou z udalostí, ktorá prinesie význam predovšetkým gréckokatolíkom v meste Lipany, okres Sabinov, je posvätenie nového chrámu. Jeho výstavbu dokončili pred niekoľkými týždňami a bude niesť meno svätých Cyrila a Metoda.

Gréckokatolícka farnosť Lipany bola zriadená 1. júla 2008 a je zaradená do Sabinovského protopresbyteriátu. Podľa slov správcu farnosti otca Miroslava Hricíka, v meste sa ku gréckokatolíckej cirkvi hlási takmer 500 veriacich, ktorí doteraz nemali svoj vlastný chrám. Na bohoslužbách sa od roku 1994 schádzali v cintorínskej kaplnke Premenenia Pána, ktorá je vo vlastníctve rímskokatolíkov.

Farnosť začala so stavebnými prácami na murovanom objekte po vysporiadaní pozemkov na jar minulého roka. Nový chrám stojí neďaleko centra pri ceste smerom na Starú Ľubovňu.

“Stavebné práce sme realizovali v priebehu deviatich mesiacov, ešte je však pred nami veľa dokončovacích prác, ikonostas, vybavenie interiéru i terénne úpravy okolia. Všetko by malo byť hotové do leta, teda tak, aby sa 2. júna 2013 mohla uskutočniť slávnostná posviacka chrámu, ktorý bude niesť meno po svätých solúnskych bratoch,“ konštatoval Hricík.

Pripomenul, že náklady podľa projektu dosiahli 190.000 eur. Tie sa podarilo získať vďaka dobrodincom, sponzorom a zo zbierok.

„Tieto nové priestory majú pre nás veľký význam, pretože získavame dôstojné miesto pre konanie bohoslužieb a obradov. Tešíme sa z toho, nakoľko v našej farnosti žije veľa veriacich, ktorí sa zapájajú do duchovných, vzdelávacích i spoločenských aktivít našej cirkvi,“ konštatoval Hricík. Dodal, že do chrámu sa vojde do 300 ľudí, pričom 130 miest je na sedenie.

Pripomenul, že spoločne sa budú usilovať urobiť všetko preto, aby bol chrám dokončený a na slávnostnej posviacke mohli na jeho priečelí odhaliť ikonu svätých Cyrila a Metoda.