Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Rezbár M. Krajňák vytvoril sochy vierozvestcov v nadživotnej veľkosti

Na snímke vranovský rezbár Milan Krajňák a jeho sochy svätcov Cyrila a Metoda. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Inšpiráciu pre tvorbu sôch sv. Cyrila a Metoda hľadal rezbár v odbornej literatúre, pomohol si však, samozrejme, aj vlastnou fantáziou.

Vranov nad Topľou 31. júla (TASR) - Známy vranovský rezbár Milan Krajňák, ktorý je tvorcom drevených sôch s náboženskou tematikou, dokončil v týchto dňoch jedno zo svojich najväčších diel. Na vyše dvojmetrových sochách svätcov Cyrila a Metoda pracoval nepretržite šesť mesiacov.

Krajňákovi vierozvestovia sú vyrezaní z topoľa a upravení do konečnej podoby špeciálnou technológiou, ktorá je výrobným "tajomstvom" autora.

"Na týchto sochách nebolo najťažšie vyrezávanie, ale ich zabezpečenie proti poveternostným podmienkam, aby drevo nepraskalo a vydržalo v exteriéri aj niekoľko desaťročí. Začal som v tejto súvislosti pracovať s novou technikou," priblížil Krajňák s tým, že pri nej kombinoval prácu výtvarníka a stavebníka.

Bratov zo Solúna v nadživotnej veľkosti zhotovil vôbec prvýkrát. "Čo sa týka veľkosti sôch, tak toto sú najväčšie, na ktorých som doteraz pracoval. Onedlho by mali byť umiestnené v Martine pred budovou Matice slovenskej. Mojím snom je postupne vytvoriť sochy pre všetky väčšie mestá na Slovensku," vyhlásil Krajňák.

Inšpiráciu pre tvorbu sôch sv. Cyrila a Metoda hľadal rezbár v odbornej literatúre, pomohol si však, samozrejme, aj vlastnou fantáziou. "Čerpal som z historických podkladov, je to zároveň taká moja predstava o tom, ako mohli títo svätci asi vyzerať."

Vranovská rezbárska dielňa, v ktorej tvorí spomínaný autor, funguje vďaka výraznej podpore miestnych sponzorov. V tejto súvislosti sa tam môžu stretávať a získavať potrebnú prax aj mladí výtvarníci. "Je tu tým pádom viac ruchu, viac života. Moji žiaci sa učia zhotovovať prvé tváre, sochy aj počas tohto leta. Vidieť, že nielen chcú, ale už aj vedia tvoriť," uzavrel Krajňák.