Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Rok divadla

A. Hajdu, R. Jakab a L. Latinák odpremiérovali v Bratislave Účet

Na snímke zľava herci Ady Hajdu, Lukáš Latinák, Róbert Jakab počas generálnej skúšky novej komédie Štúdia L + S pod názvom Účet v Bratislave 21. septembra 2020. Foto: TASR - Pavol Zachar

O slovenský preklad hry francúzskeho herca, režiséra, dramatika a scenáristu sa podpísala Elena Flašková.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Po premiére v Košiciach si inscenáciu Účet v réžii Jakuba Nvotu mohli pozrieť po prvý raz aj diváci v Bratislave. Komédiu "o mužoch, ktorí si myslia, že rozumejú ženám, ale nerozumejú ani sami sebe", z pera francúzskeho autora Cleménta Michela, predstavilo v pondelok (21. 9.) v Štúdiu L+S herecké trio Ady Hajdu, Róbert Jakab a Lukáš Latinák.

"V živote som nehral na javisku Štátneho divadla Košice, tak som si vymyslel túto hru," zavtipkoval Ady Hajdu na stretnutí s médiami pred bratislavskou premiérou Účtu. Hru budú uvádzať v Štúdiu L+S, kde ju naštudovali, ale aj formou zájazdového divadla. "Budeme s tým behať po celom Slovensku, termíny máme rezervované do 20. júna 2021," prezradil Hajdu, ktorý je tiež koproducentom inscenácie. Trojica hercov ju pripravovala s Jakubom Nvotom počas letných prázdnin. O slovenský preklad hry francúzskeho herca, režiséra, dramatika a scenáristu sa podpísala Elena Flašková, scény a kostýmy navrhla Eva Kudláčová, autorom hudby je Kamil Mikulčík.

Na snímke zľava herci Róbert Jakab, Ady Hajdu a Lukáš Latinák počas generálnej skúšky novej komédie Štúdia L + S pod názvom Účet v Bratislave 21. septembra 2020.
Foto: TASR - Pavol Zachar

"Ja som do toho išiel, aby som splnil Adymu sen, aby hral v košickom divadle," žartoval Róbert Jakab a komentoval aj pôsobivú scénu pripomínajúcu francúzsky vidiek. "Ady ju dal vyrobiť kvôli tomu, že keby sa hra vôbec nezrealizovala, celkom sa mu hodí na záhradku v Lozorne," rozosmial novinárov Jakab, ktorému zakontroval Hajdu: "Aj o tom sme premýšľali, že keď sa to nebude hrať, budeme to uvádzať na záhrade."



Hra sa začína prebudením troch dlhoročných kamarátov po prehýrenej noci. Jules, Antoine a Axel pátrajú po odpovediach, čo, s kým a ako sa stalo a hlavne, kto to všetko zaplatí, keďže suma na účte straší najmä najlakomejšieho z nich. "Bavili nás charaktery tých chlapov. Vlastne sú to traja neznesiteľní ľudia, ale zároveň znesiteľní, lebo sú kamaráti," uviedol Hajdu a ďalej naznačil: "Kamarátstvo nás jedine drží pri živote, ale niekedy prichádzajú chvíle, keď si musíme pravdu povedať."

Na snímke zľava herci Róbert Jakab, Ady Hajdu a Lukáš Latinák počas generálnej skúšky novej komédie Štúdia L + S pod názvom Účet v Bratislave 21. septembra 2020.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Režiséra Jakuba Nvotu na Michelovej hre, ktorú sám pre trojicu hercov vybral, bavilo to, že nepracuje s ničím vymysleným. "Každá téma a jej kúsok, každá postava je niečo, čo ľudia poznajú. Smejeme sa, aj nás to zároveň mrazí, lebo sa nedá povedať, že to nie sme my. Sú tam úlomky z každého z nás, a tie občas bodnú. Je to taký usmievavý balans, ale každú chvíľu vás v tom smiechu niečo akoby pichne, tým je tento typ hier vzácny," vysvetlil Nvota k predstaveniu bez komediálnej zápletky. Rozpitvávajú sa v ňom vzťahy troch kamarátov, ich podstata a minulosť. "Nejde o komediálnu zápletku, ale takmer o psychologický thriller, kedy odhaľujeme, kto sú tí skutoční ľudia, ale pretože sa na to pozeráme ako diváci, je nám dovolené sa na tom smiať s úľavou," dodal k Účtu, ktorý ponúka sondu do mužského sveta, jeho logiky, zákonitostí, absurdity, ale aj pravidiel, ktoré by sa nemali porušovať. Inak hrozí roztržka a konflikt.