Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Rok divadla

Slovenské herecké nebo – Ľudovít Greššo

Slovenský herec Ľudovít Greššo. Foto: Youtube

Diváci si ho pamätajú ako predstaviteľa vidiečanov, múdrych a skúsených starcov a otcov.

Bratislava 13. júla (TASR) - Slovenský herec Ľudovít Greššo stvárnil na divadelných doskách a televíznej obrazovke stovky postáv. Diváci si ho pamätajú ako predstaviteľa vidiečanov, múdrych a skúsených starcov a otcov.

Ľudovít Greššo sa narodil 3. januára 1916 vo Zvolene. Po skončení školy pracoval ako prednosta oddelenia v poisťovni, bol aj správcom nemocnice. Popri úradníckej práci sa venoval ochotníckemu divadlu. Počas vojny sa zapojil do Slovenského národného povstania.

Po vojne sa vydal na dráhu profesionálneho herca, bol spoluzakladateľom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a dva roky zastával aj funkciu jeho riaditeľa. Postupne prešiel viacerými slovenskými divadlami v Martine i v Trnave.

Napokon v rokoch 1965 - 1977, keď odišiel do dôchodku, pôsobil v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Na javiskách stvárnil viac ako 120 divadelných postáv. Fanúšikovia si ho pamätajú napríklad z inscenácií Surovô drevo či Luigiho srdce od Ivana Bukovčana, alebo Čudný pár z pera amerického klasika Neila Simona (všetky tri inscenácie režíroval Karol Spišák).

Ľudovíta Grešša často obsadzovali aj vo filmoch, na svojom konte má takmer sto filmových a televíznych postáv. Objavil sa v snímkach V hodine dvanástej, Jerguš Lapin, Červené víno, Starý včelár, Hodiny, či v českom filme Pozor vizita!, kde bol jeho hereckým partnerom Rudolf Hrušínský. Už počas nakrúcania filmu bol Greššo ťažko chorý a jeho slávnostnej premiéry sa nedožil. Zomrel pol roka po dokončení filmu.

Diváci si ho tiež pamätajú zo seriálov Miesto v dome, Jedno malé sídlisko, Jedenáste prikázanie.

Ľudovít Greššo zomrel v Nitre 8. februára 1982.

V roku 1963 sa stal Greššo nositeľom vyznamenania Za vynikajúcu prácu. Jeho synom je Ján Greššo, herec a dlhoročný riaditeľ DAB (2001-2016).