Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Rok divadla

Fačková: Celý mechanizmus kultúry sa bude zrejme musieť začať nanovo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ostáva nám len veriť, že ľudia budú dychtiť po živej kultúre viac ako doteraz, konštatuje Eva Fačková.

Bratislava 25. februára (TASR) - Pandémia nového koronavírusu poznačila všetky sféry kultúry a neobišla ani podujatie Rok slovenského divadla. Ľudia ho mali oslavovať v divadlách, sledovať nové premiéry, ktoré boli aj návratom k slovenskej dráme, o slovenskom divadle sa mali vzdelávať prostredníctvom pripravovaných výstav, workshopov a iných podujatí, ktoré pripravovali profesionálne divadlá, ochotnícke súbory, kultúrne inštitúcie, občianske združenia, ale aj jednotlivci.

"Namiesto toho sme počas mimoriadnej pandemickej situácie riešili otázku potrebnosti divadla a iných umeleckých odvetví na Slovensku," uviedla pre TASR Eva Fačková z Divadelného ústavu, PR manažérka projektu, ktorý mal pripomenúť význam slovenskej divadelnej histórie a 100. výročie založenia Slovenského národného divadla (SND). Dodáva, že aj napriek nepriaznivej situácii sa organizátorom podarilo spustiť, buď pred pandémiou, alebo počas nej v obmedzenom režime, viacero plánovaných podujatí: "Videlo a zúčastnilo sa na nich, pochopiteľne, menej návštevníkov v porovnaní s predpokladmi a očakávaniami na začiatku roka, keď sme ani netušili, že sa od polovice marca podriadi náš každodenný život pandemickej situácii a opatreniam voči nej."

Pandémia sa nezmierňuje ani v prvom štvrťroku 2021, pribúdajú nové vírusové mutácie, nemocnice sa plnia. Otázne je, že ak sa aj pominie, či vôbec budú ľudia finančne vyčerpaní koronakrízou ochotní investovať peniaze do vstupeniek na divadelné predstavenia a iné kultúrne aktivity. "Celý mechanizmus (nielen) kultúry sa bude zrejme musieť začať nanovo," myslí si Fačková. Podľa nej je predčasné teraz hovoriť o tom, aká bude predajnosť vstupeniek na divadelné predstavenia: "Ostáva nám len veriť, že ľudia budú dychtiť po živej kultúre viac ako doteraz. Vieme, že život bez kultúry a divadla je prázdny, preto máme dôveru v to, že návštevníci divadiel ich po znovuotvorení a zlepšení epidemiologickej situácie budú ochotní – a hlavne budú mať prostriedky – podporiť svojou návštevou."

Fačková za Divadelný ústav reagovala aj na snahu niektorých súborov podporiť očkovanie proti COVID-19. "Nedôvera voči očkovaniu a iným vedeckým inováciám tu bola počas histórie vždy. Myslíme si, že herci, divadlá a iné osobnosti by mohli využiť svoj vplyv a mienkotvornosť na podporu očkovania. Je veľmi pozitívne, že tak už robia a vo vlastnej réžii sa snažia podporiť túto myšlienku," poznamenala. Ďalej podčiarkla, že je potrebné dôverovať odborníkom a vedcom, ktorí sa týmto otázkam venujú počas celej svojej pracovnej praxe: "Uvedomujeme si, že práve očkovanie čo najväčšej časti našej populácie je jediným spôsobom, ako sa vrátiť do normálu a ako otvoriť divadelné sály a opäť si vychutnávať divadelné umenie naživo."