Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Rok divadla

Jubilujúce divadlo Ozvena ostalo verné klasickým hrám

Na archívnej snímke sprava režisér a herec divadla Ozvena Rudolf Kubus, Mária Rusnáková a Ján Majzel počas skúšky divadelnej hry Kamenný chodníček divadla Ozvena s originálnymi maľovanými kulisami. Poprad - Stráže, 18. septembra 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

Zvláštnosť nášho divadielka je v tom, že si zachovalo autentickosť. Tak, ako sa hralo v roku 1919, tak hráme aj teraz, uviedol herec a režisér divadla Rudolf Kubus.

Stráže 19. septembra (TASR) – Ochotnícke divadlo v Strážach, mestskej časti Popradu, slávi tento rok storočnicu od svojho vzniku. Počas svojej existencie ostalo verné absolútnej klasike ako jedno z mála na Slovensku. Všetky hry hrajú tak, ako boli pôvodne napísané, v dobovom oblečení s využitím drevených či plátenných maľovaných kulís.

História ochotníckeho divadla sa začala písať už koncom 19. storočia. Najprv vzniklo nemecké divadlo, kde Slováci účinkovať nemohli, a preto hrávali len jednoaktovky po ihriskách. V roku 1919 Július Maličký oficiálne založil slovenské divadlo, ktoré s malými vojnovými prestávkami funguje dodnes. Jeho prvá hra bola Kamenný chodníček od Ferka Urbánka a v rámci osláv storočnice si ju divadlo tento rok pripomína a zaradilo ju aj do svojho repertoáru. Neskôr v roku 2002 založili občianske združenie a vzniklo novodobé strážske divadlo Ozvena.

Zvláštnosť nášho divadielka je v tom, že si zachovalo autentickosť. Tak, ako sa hralo v roku 1919, tak hráme aj teraz. Nie sme divadlo, kde sa na javisku pobehuje s holými zadkami, lebo je to moderné, ale my hráme iba klasických autorov a hry, ako napríklad Kocúrkovo, Kamenný chodníček či Starý zaľúbenec. Všetko to hráme v pôvodných oblekoch alebo v krojoch, s maľovanými kulisami. Snažíme sa divákovi a hlavne mládeži uchovať to, čo robí čaro toho ochotníckeho divadla, že sme stále takí, akí sme boli pred 100 rokmi,“ uviedol herec a režisér divadla Rudolf Kubus s tým, že maľované kulisy zvyknú zbierať aj po okolitých dedinách, pre ktoré sú už nepotrebné.

Na snímke Mária Rusnáková a Ján Majzel počas skúšky divadelnej hry Kamenný chodníček divadla Ozvena s originálnymi maľovanými kulisami. Poprad - Stráže, 18. septembra 2020.
Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová


Divadelný súbor hrá premiéry vždy v Strážach a deň predtým má generálku, na ktorú prídu väčšinou deti. „Tam pozorujeme, či tie deti vydržia alebo nevydržia. Ak detičky sedia a pozerajú na to divadielko, tak vieme, že sme to urobili výborne a ak nie, tak to rýchlo prepracujeme, lebo v sobotu už máme premiéru a v nedeľu prvú reprízu,“ priblížil Kubus. Okrem toho majú predstavenia aj v mestských častiach Spišská Sobota a Veľká, Poprade, Liptovskom Mikuláši, Spišskej Novej Vsi či Kežmarku a okolitých obciach. Tie sú určené väčšinou pre dospelých, no rovnako aj pre žiakov škôl, keďže hrajú povinnú literatúru, ktorá môže pomôcť hlavne maturantom na stredných školách.

Divadlo v Strážach má okolo 40 členov, z toho podľa režisérových slov desať až dvanásť momentálne aktívnych. Ich vekové rozpätie je od 17 do 78 rokov, pričom najstarší člen hrá v divadle cez 50 rokov. Strážsky divadelný súbor momentálne hľadá nových hercov. „Škoda, že mladých ľudí je strašne málo, čo sa týka ochotníkov, snažíme sa ich zohnať, ale je to bieda. Mrzí ma, že dnešná mládež prichádza o ten kolektívny humor, o 'srandu' či poučenie z rôznych postáv,“ skonštatoval Kubus.