Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Rok divadla

Koncert SF k Roku slovenského divadla 2020 bude dostupný aj online

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Koncert otvorí Beethovenova hudba k tragédii Johanna Wolfganga Goetheho Egmont op. 84 so sopránovým partom a hovoreným slovom.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Decembrové koncerty Slovenskej filharmónie (SF) pokračujú v piatok symfonickým koncertom o 19.00 h, venovaným Roku slovenského divadla 2020. V nedeľu 13. decembra pozývajú filharmonici na Adventný koncert so začiatkom o 16.00 h. "Na základe aktuálnych usmernení môžeme obsadiť 50 percent kapacity Koncertnej siene," upozorňuje tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova. Oba koncerty budú dostupné v priamom prenose aj na stream.filharmonia.sk.

V piatok večer sa SF a Slovenský filharmonický zbor predstavia pod taktovkou svetobežníka Juraja Valčuhu. Slovenský dirigent svetového renomé, hudobný riaditeľ Teatro San Carlo v Neapole a prvý hosťujúci dirigent Konzerthausorchestra v Berlíne, patrí k pravidelným hosťom posledných sezón SF. Koncert otvorí Beethovenova hudba k tragédii Johanna Wolfganga Goetheho Egmont op. 84 so sopránovým partom a hovoreným slovom. "Inšpiráciou pre vznik tragédie Egmont od Johanna Wolfganga Goetheho sa stal príbeh holandského grófa Lamoraala van Egmonta, ktorý bol stelesnením boja za ideály a slobodu aj za cenu života. Najčastejšie sa uvádza len predohra alebo samotná hudba ako ucelené dielo," priblížila Tolstova. V Koncertnej sieni SF zaznie toto dielo vo forme prerozprávaných textov tragédie, ktoré hudobné obrazy plynulo prepájajú: "V úlohe rozprávača sa predstaví člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Tomáš Maštalír a sólový part zaznie v interpretácii sólistky Opery SND Evy Hornyákovej."

V druhej polovici večera je na programe Gloria Francisa Poulenca, ktorá je vrcholom jeho vokálno-inštrumentálnej tvorby s duchovnou tematikou.

Tretí Adventný koncert (13. 12.) zaznie v interpretácii Slovenského komorného orchestra pod vedením umeleckého vedúceho Ewalda Danela, Speváckeho zboru Lúčnica (zbormajsterka Elena Matúšová) a mladej slovenskej sopranistky Slávky Zámečníkovej, ktorá sa od aktuálnej sezóny stala sólistkou Viedenskej štátnej opery. S adventom sú späté modlitby Ave Maria (Zdravas’ Mária) a Magnificat (Velebí moja duša Pána). Ave Maria zaznie v podobe skladieb od Johanna Sebastiana Bacha/Charlesa Gounoda, Franza Schuberta a Mikuláša Schneidera-Trnavského. "Ťažiskom koncertu je zhudobnenie Magnificatu od Johna Ruttera, súčasného anglického skladateľa a dirigenta. Inšpiráciou mu boli oslavy mariánskych sviatkov sprevádzaných veľkými 'fiestami' a procesiami v uliciach Španielska, Mexika či Portorika," dodala Tolstova k dielu, ktoré znelo v premiére v newyorskej Carnegie Hall v roku 1990.