Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Rok divadla

Košické Divadlo Romathan uvedie melodrámu Mŕtve miesto

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Inscenácia vychádza zo skutočnej udalosti z obdobia druhej svetovej vojny. Príbeh sa zameriava na skupinu Rómov, ktorá sa podieľala na výstavbe tunela na východnom Slovensku pod kopcom Petič.

Košice 16. septembra (TASR) – Divadlo Romathan v Košiciach pripravuje premiéru melodrámy Mŕtve miesto. Ako na stredajšej tlačovej konferencii uviedol riaditeľ tohto rómskeho profesionálneho divadla Karol Adam, ide v poradí o jubilejnú 80. premiéru.

Inscenácia vychádza zo skutočnej udalosti z obdobia druhej svetovej vojny. Príbeh sa zameriava na skupinu Rómov, ktorá sa podieľala na výstavbe tunela na východnom Slovensku pod kopcom Petič. Na stavbe v nepriaznivom teréne pracovalo viac ako 280 robotníkov. „Nad tunelom mali dozor nemecké nacistické vojská, boli to veľmi ťažké a tragické udalosti. Je to príbeh z našej histórie na území Slovenska. Myslím si, že v dnešnom svete treba pripomínať aj mladým ľuďom to, čo sa dialo vo vojnovom období, a že boli prezentované veľmi zlé názory. Bojujeme za to, aby sa to už nikdy nezopakovalo," povedal pre TASR Adam s tým, že tak chcú robiť prostredníctvom svojho umenia.

Pre uvedený žáner sa rozhodli aj v rámci obmeny dramaturgického plánu. Kým v predchádzajúcom období prevládali komédie či rozprávky pre deti, chceli sa venovať aj vážnejším témam. Podľa divadla ide o strhujúci príbeh plný nástrah, napätia, nečakaných situácií, ale zároveň aj humorných momentov. Inscenáciu Mŕtve miesto plánovali uviesť v minulej sezóne, preložili ju pre koronakrízu.

Premiéra sa uskutoční vo štvrtok 24. septembra o 18.00 h v kultúrnom centre Veritas na Dominikánskom námestí v Košiciach.