Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Rok divadla

Mestské divadlo Žilina uvedie hru M. Zakuťanskej Sám sebe sám

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hra rozpráva o človeku, ktorý túži nájsť svoje miesto v rodine, vo svete ľudí, v pracovnom živote, vysvetľuje autorka.

Žilina 1. decembra (TASR) – Mestské divadlo (MD) Žilina uvedie v piatok (4. 12.) premiéru hry Michaely Zakuťanskej Sám sebe sám v réžii českého režiséra a dramatika Jiřího Pokorného.

Podľa PR manažérky divadla Zuzany Palenčíkovej napísala Zakuťanská pre žilinské MD hru, ktorá sa odohráva v roku 2030 vo viacgeneračnej rodine. "Hovorí o strete generácií, ktorý môže byť medzigeneračným dialógom, ale aj tvrdým stretom odlišných pohľadov na život a hodnoty. Snahou nadviazať organické vzťahy vo virtuálnej realite. Túžbou po ľudskom teple," uviedla Palenčíková.

"Hra rozpráva o človeku, ktorý túži nájsť svoje miesto v rodine, vo svete ľudí, v pracovnom živote. Strhávaný ambíciami zabúda na prapodstatu vzťahov a ľudského bytia, zabúda na rozhovor, ozajstný vzájomný kontakt a namiesto hlbokých vzťahov voči druhým aj voči sebe samému tvorí vzťahy instantné. Je to hra o nástrahách prepadnutia digitálnej komunikácii, medzigeneračnom neporozumení či neochote vidieť, počuť a počúvať," napísala autorka.

Matka Gala pracuje ako správkyňa on-line účtov mŕtvych ľudí. Z otca Krištofa, ktorý riadi bezpilotné autá, sa stáva navádzač vojenských dronov. "Komunikácia s deťmi viazne a odohráva sa viac vo virtuálnej rovine. Pohladenie matky je pohladenie račím klepetom, ktoré z jej ruky vzniklo organickým spojením s mobilom, ktorý má neustále v ruke. Babička Alma, o ktorú sa stará ukrajinská opatrovateľka Anastázia, už nemá viac autoritu a sediac v kúte poodhaľuje tajomstvo života svojej vnučke Amálke," doplnila PR manažérka divadla.