Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Rok divadla

Nová dráma/New Drama predstaví zborník Green dráma

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Projekt bude verejne prezentovaný aj vďaka slovenským hercom, ktorí vo forme videa načítali úryvky z textov.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Festival súčasnej drámy Nová dráma/New Drama, ktorý sa tento rok koná z dôvodu šírenia nového koronavírusu a vážnej epidemiologickej situácie v alternatívnej verzii a v online prostredí, odprezentuje v utorok publikáciu Green dráma.

Ide o zborník dramatických textov, ktoré sú výsledkom ekologicko-divadelného projektu. Zapojilo sa doň 15 slovenských dramatikov, ktorí počas posledných dvoch rokov napísali dramatické texty s environmentálnym posolstvom.

Projekt bude verejne prezentovaný aj vďaka slovenským hercom, ktorí vo forme videa načítali úryvky z textov. Videá budú postupne zverejňované na YouTube Divadelného ústavu a facebookovej stránke festivalu Nová dráma každý utorok o 20.00 h. Úvodné video si môžu pozrieť priaznivci súčasnej drámy tento utorok večer.

V stredu 28. októbra bude Nová dráma/New drama - alternatíva pokračovať online prezentáciou publikácie Dejiny slovenskej dramatiky bábkového divadla. Kniha Vladimíra Predmerského a kolektívu autorov je prelomovou v oblasti bábkovej dramatiky na Slovensku, jej vývoj skúma od 19. storočia až po súčasnosť. Knihu odprezentujú formou rozhovoru teatrologička Lenka Dzadíková a hlavný autor publikácie. Záznam z rozhovoru bude k dispozícii o 10.00 h.

Tohtoročný skrátený a online festival uzavrie videoprezentácia publikácie DRÁMA nie je súťaž, ktorá vznikla pri príležitosti 20. výročia súťaže. Kniha obsahuje súpis a anotácie víťazných dramatických textov od začiatku až po posledný ročník súťaže. Prezentovať ju budú v stredu o 20.00 h na YouTube Divadelného ústavu a na Facebooku festivalu Nová dráma/New Drama.