Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Rok divadla

Organizátori festivalu Nová dráma/New Drama ponúkajú alternatívu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Festival sa bude konať v Štúdiu 12, otvorí ho diskusia na tému Nové milénium s novou drámou.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Divadelný festival Nová dráma/New Drama sa uskutoční v neštandardnom termíne i v menšom rozsahu. Podujatie zamerané na súčasnú drámu prebehne 27. a 28. októbra v Bratislave s podtitulom alternatíva. Bude poctou slovenským dramatikom aj oslavou 20. výročia súťaže Dráma. TASR o tom informovala PR manažérka Eva Fačková.

Nová dráma/New Drama – alternatíva sa bude musieť pre súčasné bezpečnostné opatrenia zaobísť bez prehliadky ôsmich nominovaných inscenácií, ktoré vyberala dramaturgická rada festivalu spomedzi 72 inscenácií uvedených v čase od 1. februára 2019 do 31. januára 2020. "V súčasnej situácii sme sa snažili dvojdňový program festivalu naplniť s ohľadom na jeho hlavnú myšlienku, ktorou je pocta slovenským dramatikom. Zároveň si tento rok pripomíname 20. výročie súťaže Dráma," uviedla Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý festival organizuje.

Tohtoročná "alternatívna" verzia prinesie verejnú diskusiu, štandardný Trojboj, vyhlásenie víťazov súťaže Dráma i prezentácie troch publikácií, úzko spätých s festivalom a jeho nosnými témami.

Festival sa bude konať v Štúdiu 12, otvorí ho diskusia na tému Nové milénium s novou drámou. O význame, nových trendoch a o posunoch súčasnej slovenskej drámy od začiatku tretieho milénia budú diskutovať pozvaní odborníci z radov kritikov, teatrológov, dramaturgov a dramatikov. Diskusiu si budú môcť záujemcovia v limitovanom počte naživo alebo prostredníctvom facebookovej stránky festivalu.