Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Rok divadla

Romathan uvedie v online premiére rozprávku Chytrý Moribundus

Skúška rozprávky Chytrý Moribundus v divadle Romathan v Košiciach 3. decembra 2020. Na snímke vpravo komár Moribundus - Gejza Vaňo. Foto: TASR - František Iván

Diváci budú môcť premiéru sledovať prostredníctvom YouTube kanála divadla - Theater Romathan.

Košice 3. decembra (TASR) – Divadlo Romathan v Košiciach uvedie ako svoju 81. premiéru novú rozprávku pre deti s názvom Chytrý Moribundus. Predstavenie bude vysielané bezplatne online v pondelok 7. decembra od 10.00 h.

Rozpráva je príbehom z ríše hmyzu, kde hlavným hrdinom je nezbedný a chytrý komár Moribundus, ktorý sa stretne s včielkami a ich kráľovnou. Toto stretnutie bude začiatkom nečakanej situácie a Moribundus bude musieť čeliť mnohým prekážkam a výzvam. V rozprávke sa predstavia aj ďalšie postavy, ako lienky, mravce, čmeliak, mucha či lúčny koník. Autorom scenára a režisérom hry je Marián Balog, hudbu má na starosti Karel Adam. Z hercov sa predstavia Gejza Vaňo, Magdaléna Adamová, Roman Godla, Katarína Šándorová, Timea Žigová a ďalší.

Skúška rozprávky Chytrý Moribundus v divadle Romathan v Košiciach 3. decembra 2020. Na snímke sprava mravec Gogo - Nikolas Gábor, komár Moribundus - Gejza Vaňo a mravec Fogo - Ján Goroľ.
Foto: TASR - František Iván


"Je to rozprávočka pre tých najmenších divákov, je pestrá so zaujímavými kostýmami, pointa má edukačný charakter. Samozrejme, dej je v dobrodružnom duchu, aby deti boli doň vtiahnuté, pevne verím, že sa im to bude páčiť. V rozprávke nechýbajú živá hudba, spev a detské pohybové kreácie," priblížil pre TASR riaditeľ divadla Karol Adam. Predstavenie je v slovenskom a rómskom jazyku.

Diváci budú môcť premiéru sledovať prostredníctvom YouTube kanála divadla - Theater Romathan. Záznam si budú môcť podľa riaditeľa pozrieť na internete aj dodatočne.



Profesionálne rómske divadlo pripravovalo online premiéru rozprávky vzhľadom na zatvorenie divadiel pre protipandemické opatrenia. Aj po ich nedávnom uvoľnení a otvorení divadiel sa však Romathan rozhodol, že zrealizuje takúto formu premiéry. "Je to naša prvá online prezentácia a chceme si aj vyskúšať reakciu divákov. Nebudeme to nejako spoplatňovať aj preto, lebo je to pre tých najmenších," uviedol Adam.

Ďalšiu premiéru chystanú na 18. decembra už chce Romathan uviesť pre divákov v hľadisku.