Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Rok divadla

SND dostalo k jubileu novú euromincu a poštovú známku

Na snímke výtvarník Peter Valach drží v rukách svoj víťazný návrh pamätnej zberateľskej euromince v nominálnej hodnote 10 eur počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla pri príležitosti prvého dňa uvedenia pamätnej mince a poštovej známky, ktoré k storočnici SND v spolupráci so SND vydala Národná banka Slovenska v mincovni Kremnica a Slovenská pošta, v Bratislave 28. februára 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Novú poštovú známku s témou storočnice založenia našej národnej divadelnej scény vydáva Slovenská pošta.

Bratislava 28. februára (TASR) – Národná banka Slovenska, Mincovňa Kremnica, Slovenská pošta a Slovenské národné divadlo (SND) predstavili v piatok popoludní v novej budove SND striebornú zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote 10 eur a poštovú známku v nominálnej hodnote 0,65 eura s motívom 100. výročia založenia slovenského divadla. Zároveň s predstavením sa začal aj predaj zberateľskej mince a známky.



Slovenské národné divadlo zohrávalo od svojho založenia v roku 1920 dôležitú úlohu, ktorá vyplývala z cieľov novovzniknutej Československej republiky. Konštruovanie sa prvého stabilného profesionálneho divadla bolo náročným procesom, pretože bol znateľný jednak nedostatok slovenských profesionálnych umelcov, ako aj nejasnosť v kultúrno-spoločenskom zámere, ktorý malo SND naplniť. V priebehu prvých rokov sa predstavenia konali väčšinou po česky, s príchodom prvých slovenských hercov rástol počet činoherných predstavení v slovenskom jazyku. Predstavenia sa od začiatku existencie SND konali v budove Mestského divadla z roku 1886, dnešnej Historickej budove SND, ktorú navrhli významní viedenskí architekti Ferdinand Fellner ml. a Hermann Helmer. Udomácnenie sa slovenského divadla na pôvodne nemecko-maďarskej scéne bolo dlhoročným procesom, ktorý odzrkadľoval zmeny režimov vplývajúcich na výmenu účinkujúcich a zloženie publika.

Na základe verejnej anonymnej súťaže o návrh striebornej zberateľskej euromince v nominálnej hodnote 10 eur k 100. výročiu založenia Slovenského národného divadla vyberala odborná komisia spomedzi desiatich výtvarných prác od desiatich autorov. V rámci jej odporúčaní schválila Banková rada Národnej banky Slovenska na realizáciu výtvarný návrh výtvarníka Petra Valacha.

Novú poštovú známku s témou storočnice založenia našej národnej divadelnej scény vydáva Slovenská pošta. Autorkou výtvarného návrhu známky a obálky a obálky prvého dňa je Daniela Olejníková.



„Na poštovej známke zobrazila symbolicky historickú budovu SND z roku 1886, na streche ktorej sú alegorické figúry, reprezentujúce jednotlivé činnosti divadla, čo je opera, balet a činohra. Spolu s poštovou známkou vydávame obálku prvého dňa vydania, kde Daniela Olejníková považovala za vhodné urobiť vizualizáciu interiéru divadla, kde možno pozerať z javiska do hľadiska, podobný motív je použitý aj na pamätnom liste, ktorý vydávame pri tejto príležitosti. Je špecifický tým, že poštová známka je opečiatkovaná špeciálnou pečiatkou, ktoré je k dispozícii na poštovej priehradke, týždeň bude k dispozícii na hlavnej pošte, neskôr potom v predajni Poštovej filatelistickej služby,“ povedal pre TASR zástupca Slovenskej pošty Martin Vančo.