Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Rok divadla

V Trnave má premiéru hra Futbal alebo Bílý andel v pekle

Na snímke fanúšikovia Spartaka Trnava počas potlesku po skončení predpremiéry divadelnej inscenácie Futbal alebo Bílý andel v pekle v Divadle Jána Palárika v Trnave vo štvrtok 3. decembra 2020. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Divadlo verí, že inscenácia dokáže prepojiť dve tak odlišné veličiny, ako sú milovníci divadla a priaznivci futbalu.

Trnava 4. decembra (TASR) – V premiére uvádza v piatok večer trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) hru Futbal alebo Bílý andel v pekle. Vznikla priamo na objednávku divadla, v réžii hosťujúceho Jána Luterána sa vracia do roku 1997, keď futbalový klub Spartak Trnava prišiel v jednom zápase o očakávaný titul majstra. Autorom scenára je na základe výpovedí pamätníkov dramaturg Slovenského národného divadla Daniel Majling a člen hereckého súboru Michal Jánoš. Informoval o tom poverený riaditeľ DJP Juraj Bielik.



V zápase v Rimavskej Sobote Spartakovci nečakane prehrali, a to zmazalo ich úsilie celej sezóny získať majstrovský pohár. Mnoho trnavských fanúšikov je doteraz presvedčených, že nešlo o 'čistú hru'. Na spomienkach hráčov, funkcionárov i fanúšikov je postavený scenár, ktorý ale jednoznačnú odpoveď na to nedáva. Divadlo verí, že inscenácia dokáže prepojiť dve tak odlišné veličiny, ako sú milovníci divadla a priaznivci futbalu. Najbližšie reprízy si diváci budú môcť pozrieť 5., 17., 18. a 19. decembra.



Dramaturgom inscenácie je Lucia Mihálová, o výtvarnú zložku sa postarali scénograf Juraj Kuchárek a kostýmová výtvarníčka Alžbeta Kutliaková. Scéna je ladená vo farbách Spartaku – červenej a čiernej. Futbalových hráčov stvárňujú na javisku Braňo Mosný, Martin Kochan a Martin Križan. V úlohe trénera sa predstaví hosťujúci Daniel Ratimorský, v úlohe prezidenta klubu Miro Beňuš a v postavách skalných fanúšikov diváci uvidia Michala Jánoša a Tomáša Mosného. Postavy rozhodcov a funkcionárov stvárňujú Petra Blesáková, Ingrida Baginová, Barbora Bazsová a Ivica Franeková, ktoré zároveň vytvárajú dynamickú pohybovú zložku. O tú sa postaral choreograf Ladislav Cmorej.