Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Rok divadla

Výstava v rožňavskom múzeu prezentuje divadelníctvo v meste

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Výstava je v priestoroch múzea inštalovaná do 31. januára 2021.

Rožňava 5. novembra (TASR) – Scény, bábky, kostýmy aj scénografické prvky približuje aktuálna výstava s názvom Divadelná Rožňava – Rozsnyói színházi élet, ktorú vo štvrtok otvorili v priestoroch Galérie Baníckeho múzea (BM) v Rožňave. Ako uvádzajú jej kurátorky, dostupná je zatiaľ vo virtuálnej forme na webovej stránke múzea banmuz.sk v sekcii videogaléria.

„Rok 2020 bol vyhlásený Rokom slovenského divadla. V rámci neho sa BM v spolupráci s divadelníkmi rozhodlo na výstave prezentovať verejnosti súčasné rožňavské profesionálne divadelné prostredie a osobnosti pôsobiace v divadelnom svete, ktoré pochádzajú z Rožňavy,“ uviedla kurátorka výstavy Gabriella Badin.

Ako dodala Gabriela Görgeyová, druhá kurátorka výstavy, bádanie súčasného divadla v Rožňave sa konalo metódou oral history medzi žijúcimi hercami, režisérmi, dramaturgmi, dramatikmi a scénografmi, ako aj inými pamätníkmi pochádzajúcimi z Rožňavy, ktorí pôsobia v oblasti profesionálneho divadla a hrajú v slovenskom či maďarskom jazyku. „Na samotnom bádaní participovali študenti Gymnázia Pavla Jozefa Šafárika – Pavol Jozef Šafárik Gimnázium v Rožňave,“ podotkla.

Výstava je v priestoroch múzea inštalovaná do 31. januára 2021. Inštitúcia upozorňuje, že jej fyzická prehliadka bude možná až po uvoľnení aktuálnych pandemických obmedzení.