Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pamätník pripomína útek Štúra pred zatykačom za boj za slobodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Stalo sa tak zavčasu ráno 31. mája 1848 v Uhorskej, dnes Záhorskej Vsi. Štúr rýchlo prešiel cez most na pravý breh Moravy a zamieril do susedného rakúskeho mestečka Angern.

Bratislava 3. marca (TASR) - Obec Záhorská Ves leží v okrese Malacky na ľavom brehu rieky Moravy a je to najzápadnejšia obec i miesto na území Slovenskej republiky. Do histórie sa zapísala dramatickou udalosťou z konca mája 1848, keď cez ňu utekal Ľudovít Štúr pred zatykačom, väzením a možno aj popravou.

Po vyhlásení Žiadostí slovenského národa 10. mája 1848 v Liptovskom Mikuláši uhorské mocenské úrady vydali na Štúra, Hurbana a Hodžu zatykače. Ľudovít Štúr sa najskôr skryl u staršieho brata Karola v Modre. No nebolo to šťastné riešenie, pretože príbuzní sú vždy prvými podozrivými.

Pred žandármi a zatknutím v Modre utiekol cez záhradu a vinicu len v poslednej chvíli. Zamieril do Harmónie k horárovi Martinovi Veštíkovi. Ten ho ešte tej noci previedol cez horu do Jablonového ku katolíckemu farárovi Jánovi Galbavému. Ten ukrýval Štúra dva dni v záhradnej besiedke a zároveň zisťoval najvhodnejší termín a bezpečnosť Štúrovho prechodu na moravskú stranu.

Stalo sa tak zavčasu ráno 31. mája 1848 v Uhorskej, dnes Záhorskej Vsi. Štúr rýchlo prešiel cez most na pravý breh Moravy a zamieril do susedného rakúskeho mestečka Angern. Odtiaľ už mohol bezpečne cestovať na Slovanský zjazd do Prahy.

Bola to udalosť, pri ktorej naši predkovia preukázali veľkú odvahu a vynaliezavosť. Navyše, nik nezradil a slovenskí strážcovia mosta boli práve v tej chvíli hlboko zaujatí hladinou rieky Moravy.

Dnes túto udalosť pripomína pamätník uprostred obce. Má podobu kovového rámu na podstavci, na ktorom je nainštalovaná pamätná tabuľa s týmto nápisom: "Od tejto budovy, kde stál hostinec Steiner, unikal Ľudovít Štúr s r. k. farárom Galbavým z Jablonového 31. mája 1848 cez most nad riekou Moravou do rakúskeho Angernu a odtiaľ na Slovanský zjazd do Prahy. Unikol pred zatykačom uhorských úradov, vydaným na neho pre jeho boj proti maďarizácii, za národnú a sociálnu slobodu Slovákov."

Pamätník odhalili 9. júna 2007.