Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Výstava o Štúrovi na Bratislavskom hrade ponúka aj niekoľko unikátov

Z výstavy "Ľudovít Štúr - reformátor slovenskej spoločnosti" v priestoroch bratislavského hradu 28. januára 2015. Foto: TASR

Prestíž 200. výročiu narodenia Štúra dodáva aj jeho zaradenie do zoznamu výročí UNESCO na roky 2014 až 2015.

Bratislava 2. februára (TASR) - Okolo 400 exponátov zo života Ľudovíta Štúra, ale aj z období pred jeho narodením a po jeho smrti ponúka výstava Historického múzea Slovenského národného múzea (SNM) "Ľudovít Štúr - reformátor slovenskej spoločnosti". Jej vernisáž na Bratislavskom hrade sa uskutočnila minulý týždeň pri slávnostnom otvorení Roka Ľudovíta Štúra, ktorý na tento rok vyhlásila vláda pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia.

Ako priblížil kurátor výstavy Pavol Komora, pri niektorých exponátoch ide doslova o unikáty, ktoré určite zaujmú návštevníkov výstavy. K nim patrí napríklad fotografia – portrét Štúra na slanom papieri z roku 1850, ďalej dagerotypia, kde je aj s inými činiteľmi slovenskej politiky z roku 1849. Ďalšie dve dagerotypie zachytávajú Jozefa Miloslava Hurbana a Mikuláša Dohnányho.

Výstavu pripravoval Komora približne rok, podľa neho malo ísť najskôr o komornú záležitosť, časom sa rozrástla do väčších rozmerov. "Tá téma je stále veľmi príťažlivá, takže pre mňa bolo potešením ju robiť," priblížil s tým, že samotnej expozícii najskôr predchádzal výskum, koncepcia a potom prišlo na rad získavanie exponátov. Čo bola podľa neho značná procedúra, pretože išlo o výpožičky, dokumentáciu, súhlasy.

Najvýznamnejšie exponáty pochádzajú zo Slovenského národného múzea – Historické múzeum, Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, z knižnice SNM, Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, ako aj z ďalších múzeí v Myjave či Topoľčanoch. Zo svojej súkromnej zbierky prispel na výstavu aj Komora.

Výstava na Bratislavskom hrade potrvá do 17. januára 2016.

Pozrite si fotogalériu z výstavy


Prestíž 200. výročiu narodenia Štúra dodáva aj jeho zaradenie do zoznamu výročí UNESCO na roky 2014 až 2015. Z tohto dôvodu UNESCO poskytne bezplatne výstavné priestory vo svojom sídle v Paríži. Slovensko tam plánuje nainštalovať putovnú expozície o jeho živote a diele pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka. Okrem toho sa pri tejto príležitosti po celý rok uskutoční v SR množstvo podujatí.