Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia FOTOPOROVNANIE: Bratislava VTEDY a TERAZ

FOTOPOROVNANIE: Bratislava tesne po 2. svetovej vojne. Spoznávate ju?

Kombo snímka. Foto: ČTK/Ľ. Deák

Teraz.sk prináša ďalšie zo série fotoporovnaní v projekte Bratislava VTEDY a TERAZ.

Spravodajský portál Teraz.sk od októbra 2021, pokračuje na svojich stránkach v seriáli Bratislava VTEDY a TERAZ, ktorý sa v lete objavil v súvislosti s výročím vzniku bratislavskej mestskej časti Ružinov.

V rámci FOTOPOROVNANIA situácie vtedy a teraz sú snímky z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) konfrontované s aktuálnymi zábermi amatérskeho fotografa Ľubomíra Deáka, ktorému učarovali premeny jeho rodného mesta – Bratislavy. Deák fotí aktuálne snímky vždy z toho istého miesta a uhla pohľadu, aký prináša aj archívna historická fotografia.

1. október 1945
Na archívnej snímke z 1. októbra 1945 pohľad na Slovenské národné divadlo na Hviezdoslavovom námestí tesne po druhej svetovej vojne.
Foto:


19. mája 2021
Pohľad z terasy hotelu Carlton na divadlo na Hviezdoslavovom Námestí. Vľavo dole sa nachádzajú legendárne hodiny, 19. mája 2021.
Foto: Ľ. Deák


22. júna 1945
Kladenie vencov na katafalk pri príležitosti výročia zákerného napadnutia Sovietskeho Zväzu.Po položení vencov pri hraní štátnych hymien, 22. júna 1945.
Foto: Ladislav Roller


3. októbra 2021
Na ľavej strane Grasalkovičov palác a po pravej strane Námestie 1. mája, 3. október 2021.
Foto: Ľ. Deák


26. novembra 1945
Pohľad na zničený Starý most, vyhodený do vzduchu ustupujúcim nemeckým vojskom, 26. novembra 1945.
Foto: ČTK


12. októbra 2021
Pohľad na Starý most postavený nanovo. Pre jeho nevyhovujúci stav v minulosti ho museli zrekonštruovať. Momentálne premávajú po moste iba električky, cyklisti a vyhradený pás majú aj chodci.
Foto: Ľ. Deák