Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia FOTOPOROVNANIE: Bratislava VTEDY a TERAZ

FOTOPOROVNANIE: Zrod jazera Štrkovec. Z bagroviska na rekreačnú zónu

Štrkovecké jazero v roku 1972 a dnes,kombo snímka Foto: TASR

Pri príležitosti 30. výročia bratislavského Ružinova prinášame konfrontáciu historických a aktuálnych fotografií Štrkoveckého jazera.

Bratislava 28. augusta (Teraz.sk) - Bratislavská mestská časť Ružinov si tento rok pripomína 30. výročie svojho vzniku. Minulosť, súčasnosť, ale aj to čo samospráva a jej občania očakávajú v blízkej i vzdialenej budúcnosti sú témami desiatok podujatí.

Patria k nim aj spomienky na to, ako sa v 60. rokoch minulého storočia rozbiehala masívna výstavba na jeho dnešnom území. Toto obdobie dnes návštevníkom Ružinova pripomínajú billboardy s dobovými zábermi, ktoré pochádzajú z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).

Premeny Ružinova pripomína výstava fotografií. Tá ponúka záujemcom pohľady na túto mestskú časť spred desaťročí a zároveň súčasný uhol pohľadu. Dobové fotografie TASR sú doplnené zábermi fotografa Ľubomíra Deáka, ktoré vznikli len pred niekoľkými týždňami.

Z tejto výstavy vyberáme dnešné FOTOPOROVNANIE úprav okolia jazera Štrkovc z roku 1972 s aktuálnou realitou tejto časti Bratislavy.

Foto 27.07.1972 Pracovnici Obvodného národného výboru Bratislava II nielen organizovaním, ale aj prácou vlastných rúk sa pričiňujú o skrášľovanie svojho obvodu. Na snímkach ich Vidíme pri úprave jazera na Štrkovci.
Foto: TASR/J. Lofaj


Štrkovecké jazero 15.3.2021
Foto: TASR/Ľ.Deák


Archív verejnoprávnej TASR obsahuje viac ako jeden a pol milióna objektov, ktoré zachytávajú históriu života na Slovensku od konca 2. svetovej vojny. Náhľady fotografií sú verejné prístupné na internete a záujemcovia v ňom môžu listovať na stránke vtedy.tasr.sk.


FOTO: 05.09.1976 Takmer 10 miliónov brigádnických hodín odpracovali občania druhého bratislavského obvodu pri zveľadovaní v poslednom volebnom období. Vytvorili tak hodnoty za 1200 miliónov korún. Dielo za ďalších takmer 300 milionov korún sa vytvorilo v investičnej časti akcie Z. Počas tohto volebného obdobia v obvode upravili bagrovisko na rekreačné jazero, vybudovali stredisko hier, polikliniku, donov dôchodcov a ďalšie dôležité objekty spoločenskej potreby.Autor
Foto: TASR/J.Lofaj


Štrkovecké jazero 15.3.2021
Foto: TASR/Ľ.Deák


Foto: 05.09.1976Takmer 10 miliónov brigádnických hodín odpracovali občania druhého bratislavského obvodu pri zveľadovanív poslednom volebnom období. Vytvorili tak hodnoty za 1200 milionov korún. Dielo za ďalších takmer 300 miliónovkorún sa vytvorilo v investičnej časti akcie Z. Počas tohto volebného obdobia v obvode upravili bagrovisko na rekreačnéjazero, vybudovali stredisko hier, polikliniku, donov dôchodcov a ďalšie dôležité objekty spoločenskej potreby.
Foto: TASR/J.Lofaj


Štrkovecké jazero 15.3.2021
Foto: TASR/Ľ.Deák


Foto: 10.10.1963Nová štvrť v Bratislave. Vo východnej časti Bratislavy vyrastá mohutný sídliskový komplex, v ktorom bude do roku 1967 bývať asi 60.000 obyvateľov. Stavbári bratislavských Pozemných stavieb tu uplatňujú progresívne metódy výstavby v prúdových prevádzkach. V II. štvrťroku získali Červenú štandardu za prvenstvo v prúdovej výstavbe systémom liateho betónu a v tradičnej výstavbe.Pohľad na novovybudované sídlisko Štrkovec. V tejto časti sídliska vidno vežové domy z liateho betónu
Foto: TASR/Š. Petráš


Štrkovec, Ružinovská ulica, 15.3.2021 Foto:
Foto: TASR/ Ľ.Deák


Foto 05.09.1976 V Ružinove sa buduje Klub družby. Dom československo-sovietskeho priateľstva (Darnica) v čase výstavby, 1976
Foto: TASR


Foto: 15.3.2021 Priestor bývalej Darnice v roku 2021.
Foto: TASR/Ľ.Deák