Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia FOTOPOROVNANIE: Bratislava VTEDY a TERAZ

Vedeli ste, že v priestoroch divadla Astorka bolo kedysi kino?

Kombo snímka. Foto: Viliam Přibyl/Ľubomír Deák

Teraz.sk prináša ďalšie zo série fotoporovnaní v projekte Bratislava VTEDY a TERAZ.

Spravodajský portál Teraz.sk vám opäť prináša na svojich stránkach nové fotografie v seriáli Bratislava VTEDY a TERAZ.

V rámci FOTOPOROVNANIA situácie vtedy a teraz sú snímky z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) konfrontované s aktuálnymi zábermi amatérskeho fotografa Ľubomíra Deáka, ktorému učarovali premeny jeho rodného mesta – Bratislavy. Deák fotí aktuálne snímky vždy z toho istého miesta a uhla pohľadu, aký prináša aj archívna historická fotografia. Dokonca, pri niektorých archívnych snímkach nájdete popis, ktorý bol napísaný v čase, kedy vznikla daná fotografia.

6. apríl 1955
Na archívnej snímke zo 6. apríla 1955 priečelie kina Pohrančík.
Foto: Viliam Přibyl

Dobový popis k fotografii: V dňoch 1. až 7. apríla 1955 prebieha v Československu Týždeň maďarského filmu. V Bratislave premietajú v rámci tohto týždňa filmy Pod mestom, Príbuzní a Láska v kočiari. Delegácia maďarských filmových pracovníkov, ktorá sa zúčastňuje na Týždni maďarského filmu v Československu pricestovala v utorok 5. apríla do Bratislavy.

4. február 2022
Na snímke zo 4. februára 2022 priečelie vtedajšieho kina Pohrančík, avšak v súčasnosti sídli na tomto mieste divadlo Astorka Korzo ’90.
Foto: Ľubomír Deák


5. október 1953
Na archívnej snímke z 5. októbra 1953 na pódiu povereník ľahkého priemyslu Ing. Samuel Takáč počas svojho prejavu pred predstavením filmu Ľudia jedného srdca.
Foto: Jožo Teslík - ČTK

Dobový popis k fotografii: Od soboty 3. októbra premietajú v našich kinách v rámci Dní čínskeho filmu najnovšie umelecké filmy čínskej produkcie. Festival čínskych filmov v našej republike, ktorý prebieha vo všetkých krajských mestách, ukazuje ako sa neustále viac prehlbujú kultúrne styky medzi oboma spriatelenými krajinami. V nedeľu 4. októbra bola v bratislavskom kine Hviezda slávnostná premiéra farebného dokumentárneho filmu Ľudia jedného srdca, ktorý nakrútili pri príležitosti zájazdu Armádneho umeleckého súboru Víta Nejedlého po Čínskej ľudovej republike. Pred predstavením filmu Ľudia jedného srdca, ktorý je oslavnou piesňou družby a vrúcneho priateľstva čínskeho a československého ľudu, prehovoril povereník ľahkého priemyslu Ing. Samuel Takáč.