Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia FOTOPOROVNANIE: Bratislava VTEDY a TERAZ

VTEDY V BRATISLAVE: Pozrite sa, ako vyzerala v roku 1950

Kombo snímka. Foto: TASR/Gašparík

Možno sa pýtate, ako vyzerali bratislavské ulice kedysi. Pozrite si archívne pohľady zhora, ktoré odhalia historický náhľad do ulíc hlavného mesta.

Teraz.sk vám v spolupráci s Ľubomírom Deákom prináša snímky o Bratislave z archívu. Hlavné mesto Slovenskej republiky sa počas rokov menilo. Tieto zmeny zachytáva na svojich fotografiách Ľ. Deák v projekte FOTOPOROVNANIE. Avšak tým ako sa mesto menilo, nie je možné odfotiť dané miesto z toho istého pohľadu, ako ho zachytil objektív fotografa kedysi. Preto vám prinášame unikátne čierno-biele pohľady na vtedajšiu Bratislavu v tomto špeciáli "Vtedy v Bratislave".

Tento špeciál niektorým možno ponúkne chvíľu nostalgie a v iných zase vyvolá zvedavosť. Každopádne by bola škoda, aby tieto zachytené kúsky histórie zostali zahrabané v archívnych krabiciach. Takto uzrú svetlo sveta aj také zábery, ktoré v súčasnosti nie je možné zopakovať z toho istého pohľadu ako ich staršie ekvivalenty. Navyše, dobovú atmosféru niektorých archívnych snímok vyzdvihujú originálne popisy vyhotovené v čase, kedy vznikla daná fotografia.

17. marec 1950
Na archívnej snímke zo 17. marca 1950 Hurbanovo námestie, na ktorom sa týči Kostol sv. Jána z Mathy známy aj pod menom Trojičky. Na pravej strane sa nachádza krčma Fajka. Miesto premávajú električky z Hlavnej stanice.
Foto: TASR/Gašparík


25. marec 1950
Na archívnej snímke z 25. marca 2021 pohľad na Bratislavský hrad z Hviezdoslavovho námestia.
Foto: Teslík


8. september 1950
Na archívnej snímke z 8. septembra 1950 pohľad z budovy Metropol zo Špitálskej ulice na Americké námestie. Uprostred na fotografii sa nachádza obytný dom Avion. Vľavo dole je štátna nemocnica a vzadu môžete zahliadnuť Ludwigov mlyn na Krížnej ulici. Na snímke je zachytená aj budova MDZ na Trnavskej ceste.
Foto: TASR/kar