Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SERIÁL: Slovenskí démoni a strašidlá

Hrdelné právo v Kremnici pripomínal kyjak zavesený na mestskej bráne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tento kat sídlil v Červenej veži, ktorá má krvavú históriu. Tam sa mučilo a potom sa vodilo alebo vozilo na káre na popravu na Šibeničný vrch, kde vešali, stínali a upaľovali bosorky.

Kremnica 8. apríla (TASR) - V stredoveku malo mesto Kremnica okrem iných práv a výsad udelené aj hrdelné právo, a tak sa tu popravovali zločinci. Ako priblížila sprievodkyňa z Mestského hradu v Kremnici Eva Zaťkovská, zo začiatku sídlil v Kremnici kat, neskôr si banské mestá kata požičiavali.

"Tento kat sídlil v Červenej veži, ktorá má krvavú históriu. Tam sa mučilo a potom sa vodilo alebo vozilo na káre na popravu na Šibeničný vrch, kde vešali, stínali a upaľovali bosorky," priblížila Zaťkovská s tým, že bosorky upaľovali aj na námestí.

Poslednou údajnou bosorkou bola v Kremnici 80-ročná Dora Struhárová z Ihráča. "Upálili ju v 17. storočí, lebo jej suseda ju obvinila, že uriekla jej kravu. Táto krava začala dojiť menej mlieka, chuderu bosorku rok mučili, po roku sa priznala, ale mala už 80 rokov a veľmi prosila o milosť, tak tú milosť dostala," uviedla Zaťkovská s tým, že milosť spočívala v tom, že jej najprv odťali hlavu a spálili len jej mŕtve telo.

Na výstrahu podľa jej slov zvykli odsúdených vešať aj pred mestskými bránami. Na nej visel mestský kyjak, ktorý bol symbolom hrdelného práva. Dnes je podľa Zaťkovskej tento kyjak v Múzeu mincí a medailí.