Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová: Cesta Matoviča má zmysel, ak sa získajú údaje o Sputniku

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Martin Baumann

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo štvrtok oznámil, že výrobca Sputnika V ústavu nedodal približne 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Cesta ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) do Moskvy by mohla byť zmysluplná, keby jej výsledkom bolo dodanie informácií k vakcíne Sputnik V zo strany Ruska. Vo štvrtok to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.



"S touto cestou je spojených zatiaľ viac otázok než odpovedí. Budem k nej vedieť zaujať stanovisko po tom, aké výsledky vyrokoval, alebo čo bolo predmetom tejto cesty," povedala hlava štátu.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo štvrtok oznámil, že výrobca Sputnika V ústavu nedodal približne 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie. Ako informovala šéfka ústavu Zuzana Baťová, prijatie záveru o pomere prínosov a rizík neumožnili nedostatok a nekonzistentnosť údajov.

Rovnako dodala, že vakcíny dovezené na Slovensko sa nedajú porovnávať s tými používanými v zahraničí, keďže ich spája len názov.

Minister financií vedie v Moskve technické rokovania o ruskej vakcíne Sputnik V. Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) deklaroval, že nejde o geopolitiku, ale o snahu zabezpečiť pre obyvateľov Slovenska čo najviac vakcín.