Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KAUZA ZMENKY V ROKU 2019: Čo sa dialo na súdoch?

Foto: TASR

Prečítajte si, ako v roku 2019 prebiehala na súdoch kauza zmeniek TV Markíza.

Bratislava 29. decembra (TASR) – TASR prináša výberovú chronológiu udalostí z roku 2019 spojených s kauzou zmeniek TV Markíza a vyšetrovaním komunikácie Mariana K. prostredníctvom aplikácie Threema.

Televízna spoločnosť Markíza-Slovakia podala 14. mája 2018 v súvislosti so spornými zmenkami v hodnote takmer 70 miliónov eur trestné oznámenie na Mariana K. a Pavla R. za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Najvyšší súd SR rozhodol 28. júna 2018, že Marian K. bude stíhaný väzobne. Do väzby ho odviedli z pojednávacej miestnosti.

Na snímke kópie sporných podpisy zo zmenky dňa 11. januára 2000, ktoré boli predložené na súdnom pojednávaníe v spore podnikateľa Mariana Kočnera týkajúcom sa zmeniek, ktorých vyplatenie žiada od exriaditeľa Markízy Pavla Ruska v Bratislave 16. apríla 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Ako dôkazový materiál pri pojednávaní bola použitá komunikácia cez zašifrovanú aplikáciu Threema, ktorú mal mať Marian K. zálohovanú v telefóne. Obsahovala rozhovory s viacerými osobnosťami súdnictva, polície a politiky. Niektorým NAKA v spojitosti s podozreniami zabavila telefóny.


Udalosti roku 2019:
8. januára - Marian K. zostal naďalej v sprísnenej väzbe. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR na neverejnom zasadnutí.

15. marca - Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur.

Na snímke podnikateľ Marián Kočner počas rozhovoru pre média po skončení súdneho pojednávania v spore týkajúcom sa zmeniek, ktorých vyplatenie žiada od exriaditeľa Markízy Pavla Ruska v Bratislave 16. apríla 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian


24. júna - Marian K. stiahol žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z tohto dôvodu zrušil neverejné zasadnutie, ktoré sa malo konať 25. júna. Marian K. netrval na svojej žiadosti o prepustenie.

16. júla - Marian K. požiadal súd, aby sa prvé hlavné pojednávanie, ktoré je naplánované na 22. júla, uskutočnilo pred Špecializovaným trestným súdom v jeho neprítomnosti.

22. júla – Trojčlenný senát Špecializovaného trestného súdu začal pojednávanie v kauze údajného falšovania televíznych zmeniek.

Na snímke advokát bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R. Marek Para prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza 22. júla 2019.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na snímke pojednávanie s bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R. v kauze falšovania zmeniek na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 22. júla 2019.
Foto: TASR - Jakub Kotian


24. júla - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil senátu ŠTS v Pezinku údajnú komunikáciu medzi Marianom K. a jeho spoločníkom v spoločnosti Gamatex Štefanom A.

29. júla – Prokurátor ÚŠP Ján Šanta predložil senátu ŠTS v Pezinku údajnú elektronickú komunikáciu medzi obžalovaným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Zároveň súd informoval, že vzniesol obvinenie voči jednej z osôb, ktorá mala dovtedy postavenie svedka.

- Obhajca Daniel Lipšic povedal, že na Slovensku fungovala zločinecká skupina zložená aj z vysokopostavených policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorá dlhodobo spolupracovala s organizovaným zločinom a bielymi goliermi.

Na snímke v popredí Pavol R. a vedľa neho advokát Mariana K. Michal Mandzák počas súdneho pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze falšovania zmeniek TV Markíza 31. júla 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na snímke bývalý riaditeľ TV Markíza Vladimír Repčík prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza 29. júla 2019.
Foto: TASR - Martin Baumann


1. augusta – Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský vylúčil stretnutia s obvineným Marianom K. a Norbertom Bödörom. Reagoval tak na správy o "Milanovi", ktorý sa mal objaviť v komunikácii prostredníctvom aplikácie Threema medzi Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom B.

14. augusta – Alenu Zs., Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR z prípravy vraždy dvoch prokurátorov a advokáta Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a Daniela Lipšica.

19. augusta – Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry disponujú dôkazmi o tom, že mobil odovzdaný exsiskárom Petrom Tóthom patril Marianovi K. Komunikácia, ktorej záloha bola v telefóne, nie je jediným dôkazom voči obvinenému. Prostredníctvom aplikácie Threema mal Marian K. komunikovať s obvinenou Alenou Zs.

25. augusta – Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (Smer-SD) podala trestné oznámenie na predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča za ohováranie. Odmietla informácie o svojej údajnej komunikácii s obvineným Marianom K.

3. septembra - Monika Jankovská skončila vo funkcii štátnej tajomníčky. NAKA vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, keďže podľa medializovaných informácií mala údajne intenzívne komunikovať s Marianom K. Jankovská akékoľvek kontakty s ním odmietla.
Na snímke Marian K. (uprostred), jeho advokát Michal Mandzák (vľavo) a advokát bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R. Marek Para (vpravo) počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 9. septembra 2019
Foto: TASR - Michal Svítok


9. septembra - Marian K. obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedal pred senátom ŠTS v Ústave na výkon väzby Bratislava. Tak ako Pavol R. začal vysvetľovaním kauzy Gamatex, ktorá mala viesť k podpisu údajných zmeniek.

- Bývalý novinár a niekdajší šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth vypovedal na ŠTS vo veci falšovania zmeniek bez prítomnosti verejnosti.

Na snímke Marian K. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 10. septembra 2019.
Foto: TASR - Michal Svítok


12. septembra - Mariana K. obvinili aj v prípade 'motákov'. Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek.

16. septembra - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vylúčil stretnutia s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Reagoval tak na zverejnený prepis údajnej komunikácie Mariana K. s Bödörom, podľa ktorej mal byť hlavnou spojkou podnikateľa na prokuratúru práve Kováčik.

9. októbra – Päťčlenná komisia zriadená z členov Súdnej rady pozve na neverejné zasadnutie sudcov, ktorým mali byť odobraté telefóny Národnou kriminálnou agentúrou koncom augusta.

14. októbra – Sudkyňa Krajského súdu Bratislava Andrea Haitová prišla vypovedať do Súdnej rady. Haitová je jedna zo sudkýň, ktorým zobrala NAKA v auguste telefón v súvislosti s údajnou korupciou.

17. októbra - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta doručil súdu ďalšiu údajnú komunikáciu Mariana K. cez aplikáciu Threema. Spravil tak na pojednávaní v Ústave na výkon väzby Bratislava. Podľa Šantu má tak senát ŠTS už kompletnú komunikáciu.

V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračovalo pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Na snímke bývalá manželka podnikateľa Pavla R. Viera Rusková pred hlavným pojednávaním 17. októbra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


28. októbra - Senát Špecializovaného trestného súdu povolil prepis komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Komunikácia sa tak začala na pojednávaní čítať.

- Prokurátor ÚŠP Ján Šanta čítal prepis komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a podpredsedom NR SR Martinom Glváčom, a tiež komunikáciu s novinárkou Martinou Ruttkayovou.

31. októbra – Súdna rada SR po kontrolách majetkových priznaní sudcov za predošlý rok zistila, že niektorí sudcovia zarobili viac, ako zo svojich platov mohli. Podľa predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej sa to týka aj sudcov spomínaných v Threeme.

Na snímke svedok Marián Kolník prichádza vypovedať pred senátom Špecializovaného trestného súdu vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti v Bratislave 4. novembra 2019.
Foto: TASR - Pavol Zachar


7. novembra - Martin Glváč (Smer-SD) napokon rezignoval na funkciu podpredsedu NR SR. Dôvodom boli medializované informácie o obsahu jeho údajnej komunikácie s obvineným Marianom K. Opozícia sa opakovane bez úspechu pokúsila odvolať Glváča z funkcie.

14. novembra – Na osobitnej komisii Súdnej rady SR, zriadenej kvôli sudcom z komunikácie obvineného a obžalovaného Mariana K., boli podávať vysvetlenia štyria sudcovia - predseda Okresného súdu (OS) Košice II Adrián Pažúr, sudkyňa OS Bratislava V Zuzana Maruniaková, sudkyňa OS Bratislava I Denisa Cviková a sudkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Nora Halmová. Ospravedlnili sa podpredsedníčka NS SR Jarmila Urbancová a predseda Krajského súdu Bratislava Ľuboš Sádovský.

18. novembra - Obžalovaný Pavol R. opätovne neprišiel na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek kvôli zdravotnému stavu. Prokurátor Ján Šanta navrhol pre obštrukcie väzobné stíhanie Pavla R. Senát ŠTS prerušil hlavné pojednávanie.

Na snímke uprostred obžalovaný Marian K. počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 18. novembra 2019.
Foto: TASR Jakub Kotian


21. novembra – Predseda komisie Súdnej rady, zriadenej kvôli sudcom z komunikácie Mariana K., Dušan Čimo trvá na odstúpení podpredsedníčky NS SR Jarmily Urbancovej do vyšetrenia podozrení voči jej osobe.

5. novembra – Osobitná komisia Súdnej rady SR zriadená pre Threemu Mariana K. odporučí Súdnej rade disciplinárne stíhať dvoch sudcov – Moniku Jankovskú a Vladimíra Sklenku.

7. novembra – Ministerstvo spravodlivosti SR avizovalo, že preveruje niekoľko desiatok spisov, medzi nimi aj spisy viacerých sudcov z Threemy Mariana K. Týka sa to Moniky Jankovskej, Zuzany Maruniakovej, Vladimíra Sklenku a Adriána Pažúra. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) nevylúčil ani podanie ďalších disciplinárných návrhov.

2. decembra - Obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti Pavol R. sa opätovne nedostavil na termín hlavného pojednávania zo zdravotných dôvodov.

4. decembra - Senát stanovil ďalšie pojednávacie dni na január a február 2020. Pojednávanie sa presúva späť do budovy Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.
Na snímke svedkyňa Oľga Valková, vdova po zavraždenom advokátovi Ernestovi Valkovi, prichádza na hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 4. decembra 2019.
Foto: TASR - Pavol Zachar


6. decembra - Sudca OS Bratislava I Vladimír Sklenka sa vzdal funkcie sudcu. Oznámil to listom prezidentke Zuzane Čaputovej. Podľa predsedníčky osobitnej komisie Súdnej rady Eleny Berthotyovej si vymenil Sklenka s Marianom K. vyše 9000 správ. Mal od neho brať aj peniaze a iné plnenia. Funkcia sudcu mu zanikne 31. decembra.

– Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár dočasne pozastavil funkciu prokurátorovi Bystríkovi Palovičovi až do právoplatného skončenia disciplinárneho konania. Palovič je prokurátorom Okresnej prokuratúry Bratislava I, ktorý mal komunikovať s Marianom K. cez aplikáciu Threema. Koncom augusta mu NAKA zabavila telefón v súvislosti s trestným stíhaním zločinov zneužitia právomoci verejného činiteľa, korupcie a podplácania.

Obžalovaný Pavol R. sedí na hlavnom pojednávaní vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 16. decembra 2019.
Foto: TASR Pavel Neubauer