Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

52 % Slovákov si vyberá dovolenku na základe recenzií

Foto: ZľavaDňa

Až 97 % z nich si k pobytu kupuje wellness, masáž alebo stravu.

Bratislava 15. marca (OTS) - Dovolenku si každoročne plánuje množstvo Slovákov minimálne dva týždne vopred. Rozhodujú sa, kam vyraziť za aktívnym či pasívnym oddychom a koľko finančných prostriedkov sú ochotní za pobyt minúť. Na otázky súvisiace s dovolenkou sa pozrela v prieskume spoločnosť ZľavaDňa. Na vzorke vyše 3000 respondentov zistila relevantné dáta, ako si Slováci predstavujú ideálnu dovolenku.

Kto sa zapojil do prieskumu?

Na otázky prieskumu odpovedalo výrazne viac žien ako mužov, v pomere 78,8 % žien verzus 21,2 % mužov. Do prieskumu sa tiež zapojili rôzne vekové skupiny. Najväčšie zastúpenie mali ľudia vo veku 46 – 55 rokov, nasledovali obyvatelia vo veku 56 – 65 rokov a tesne za nimi sú Slováci vo veku 36 – 45 rokov.

Rozhodujú recenzie a výsledná suma


Výsledky prieskumu ukázali, že respondentom záleží na kvalite hotelov a ich služieb. Až 55 % Slovákov si pred výberom dovolenky pozerá hodnotenia a recenzie ubytovacích zariadení. V minulosti si Slováci radi počas dovolenky dopriali. Obavy zo súčasnej finančnej situácie však spôsobujú, že čoraz viac ľudí si všíma, koľko za dovolenku zaplatia. Z prieskumu vyplynulo, že výslednú sumu za pobyt rieši 52 % Slovákov. Tretím motivátorom, ktorý ovplyvňuje výber dovolenky, je lokalita. Z viac ako 3000 respondentov sa 39 % z nich zaujíma o polohu zariadenia, kde strávia svoj oddych.

Foto: ZľavaDňa
Slováci preferuje pobyty s wellness, masážami a stravou

Z dotazníka takisto vyplynulo, že väčšina Slovákov sa počas dovolenky nechce trápiť varením alebo hľadaním najlepších reštaurácií. Preto preferujú, keď sa o pokrm postará hotel, v ktorom bývajú. Spotrebitelia mohli označiť viacero foriem stravovania. Ubytovanie s raňajkami si vybralo 19,3 % ľudí, polpenziu takmer 67 % respondentov, plnú penziu 17 % oslovených a all inclusive si vyberá viac ako 18 % Slovákov.

Dovolenkári si až v 97 % prípadoch kupujú pobyty s doplnkovými službami. Najčastejšie ide o vstup do wellness, ktorý využije 56 % opýtaných. Nasledujú masáže (17,8 %) a liečebné procedúry (viac ako 17 %). Prieskum skúmal aj účel, za ktorým Slováci najčastejšie absolvujú pobyt. Vyhľadávajú najmä wellness pobyty, a to až v 66,4 % prípadov, nasledujú rodinné dovolenky (42 %) a turistika (30,2 %).

Aké majú cestovatelia očakávania?

Množstvo Slovákov si chodí na dovolenku najmä oddýchnuť a nechcú riešiť každodenné starosti. Od svojho pobytu očakávajú najmä bohaté doplnkové služby, ako sú masáže a wellness. Samozrejmosťou by mal byť pre klientov ochotný personál hotela. Výsledky dotazníka ukázali, že správanie zamestnancov hotela si všíma takmer 50 % a pokoj a ticho vyhľadáva viac ako 33 %.

Kompletné výsledky prieskumu nájdete na:
https://www.zlavadna.sk/special/prieskum-idealnej-dovolenky-2023