Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Agócs: Financie z plánu obnovy treba spojiť s dlhodobými reformami

Attila Agócs, archívne foto. Foto: TASR – Ján Krošlák

Poukázal na to, že plán obnovy prinesie Slovensku masívne investície.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Financie z plánu obnovy treba spojiť s dlhodobou reformou. Prínos v životnej úrovni možno čakať o desať až 12 rokov. Musí sa však vytvoriť systém pravidiel, ktorý pozitívne diskriminuje menej rozvinuté regióny napríklad bodovacím systémom. V utorok to uviedol na tlačovej konferencii politického subjektu Aliancia – Szövetség podpredseda strany Most-Híd Attila Agócs.

Poukázal na to, že plán obnovy prinesie Slovensku masívne investície. „Krajina bude môcť minúť viac ako 1100 eur na obyvateľa, aby v budúcich desaťročiach popri nej neprešumela jej vlastná budúcnosť. Naposledy našla dostatok síl a profesionálnych schopností - nielen nápady, ale aj vôľu a odvahu urobiť niečo podobné, Dzurindova vláda," povedal.

Súčasná situácia sa však podľa neho líši v tom, že vláda chce reformné opatrenia implementovať na základe projektov. Otázne podľa neho je, či v pláne boli k správnym cieľom priradené správne prostriedky a či sa pre ne nájde dostatočná politická a spoločenská podpora. Potrebu reforiem nespochybňuje. Vhodná stratégia je podľa Aliancie kľúčová aj pre južné Slovensko, aby ľudia z tohto regiónu neodchádzali.

Na vzniku politického subjektu Aliancia – Szövetség sa dohodli mimoparlamentné maďarské strany SMK-MKP, Most-Híd a Összefogás-Spolupatričnosť koncom marca.