Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. Bučková: Momentálne je v karanténe 12 rómskych komunít

Na archívnej snímke splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková. Foto: TASR – Pavol Zachar

Karantenizáciu marginalizovaných rómskych komunít nedávno kritizovala ombudsmanka Mária Patakyová.

Bratislava 24. marca (TASR) - Momentálne je v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v karanténe 12 rómskych komunít. TASR to potvrdila splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

"Aktuálne počty karantenizovaných komunít svedčia o tom, že ešte stále zápasíme s prístupom zavádzania plošných komunitných karantén," podotkla Bučková.

Úrad vychádza z údajov pravidelného monitoringu realizovaného na úrovni vybraných obcí. "K 23. marcu 2021 eviduje úrad splnomocnenkyne vlády na základe tohto monitoringu celkom 45 miest/obcí (spolu od decembra), kde bolo karantenizované buď celé rómske osídlenie, alebo časť komunity," spresnila.

Karantenizáciu marginalizovaných rómskych komunít nedávno kritizovala ombudsmanka Mária Patakyová. Zároveň požiadala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby v tejto veci preskúmal zákonnosť vyhlášok regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) a aby sa prípadne obrátil na Ústavný súd SR. Nariaďovanie takejto karantény má podľa nej selektívny charakter a týka sa len oblastí s výskytom marginalizovaných komunít. Úrad verejného zdravotníctva SR vtedy reagoval, že regionálne úrady nepristupujú k uzatváraniu lokalít automaticky.