Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

A. Bučková: Nech je náš rómsky jazyk naďalej živým jazykom

Na snímke splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková, archívne foto. Foto: TASR – Pavol Zachar

Bučková pripomenula, že rómskym jazykom je možné dohovoriť sa takmer v každej európskej krajine.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Nech je rómčina naďalej živým jazykom, ktorý sa odovzdáva v rodinách i školách a nech prispieva k pocitu hrdosti z príslušnosti k rómskej komunite. Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková to vyhlásila pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa rómskeho jazyka.

"Pripomína viacročné úsilie rómskych intelektuálov o zabezpečenie adekvátneho postavenia Rómov a priznania ich všetkých práv súvisiacich s ich postavením rómskej národnostnej menšiny," upozornila Bučková na zámer medzinárodného dňa, ktorý bol vyhlásený v roku 2009 v chorvátskom Záhrebe na záver medzinárodnej konferencie lingvistov, pedagógov, žurnalistov a lídrov rómskych organizácií z 15 štátov Európy.

Bučková pripomenula, že rómskym jazykom je možné dohovoriť sa takmer v každej európskej krajine. "Jeho bohatosť a rôznorodosť dokazuje množstvo dialektov, len na Slovensku Rómovia hovoria tromi hlavnými dialektmi, severocentrálnym dialektom, dialektom olašských Rómov a maďarských Rómov a viacerými subdialektmi. Rómsky jazyk bol na Slovensku štandardizovaný v roku 2008," spresnila Bučková.