Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

A. CÍSAROVÁ: Špecifické osvojenia už nebudú, vždy rozhodne komisia

Císarová nechcela komentovať zistenia zo správy z poslaneckého prieskumu ani vyjadrenia exministerky.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Špecifické osvojenia slovenských detí rodičmi zo zahraničia sa navždy skončili, riaditeľ Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC) už nebude mať právomoc samostatne rozhodnúť o adopcii. Po dnešnom rokovaní ľudskoprávneho výboru parlamentu to na margo zmien, ktoré v centre inicioval minister Ján Richter (Smer-SD), povedala nová riaditeľka CIPC Andrea Císarová.

"Nikdy samostatne nepodpíšem žiadne rozhodnutie o tom, že dieťa pôjde niekomu na osvojenie. O každom jednom dieťati, či bude zdravé, alebo choré, akékoľvek, bude rozhodovať komisia," povedala Císarová. "Komisia nebude vytvorená len z pracovníkov ministerstva, ale po dohode s ministerstvom zdravotníctva aj zo špecialistov, psychológov, pediatrov, aby dokázali dieťa vhodne umiestniť do rodiny," dodala.

Ľudskoprávny výbor na základe iniciatívy jeho podpredsedníčky Lucie Nicholsonovej (SaS) realizoval v centre poslanecký prieskum, ktorý vo viacerých prípadoch adopcie do zahraničia kritizoval. Rokovania výboru sa dnes zúčastnila aj poslankyňa a exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD), ktorá časť správy z poslaneckého prieskumu zaoberajúcu sa adopciou dvoch dievčatiek do Talianska označila za neobjektívnu.

Císarová nechcela komentovať zistenia zo správy z poslaneckého prieskumu ani vyjadrenia exministerky. Vyhlásila však, že v prípade týchto dievčatiek využije všetky dostupné právne prostriedky na overenie situácie a neštandardne osobne vycestuje do Talianska, aby zistila, či sú materiály CIPC korektné a korešpondujú s realitou. "Rešpektujem to, čo mám momentálne v centre, čo sa nachádza v mojich spisoch. Mám ale informácie z iných zdrojov, že to tak nemusí byť. Aby som vyvrátila toto podozrenie, musím urobiť rázne rozhodnutie," vyhlásila.

Minister Richter dnes na margo výsledkov hĺbkového auditu, ktorý nechal v CIPC vypracovať, konštatoval, že k porušeniu zákona v trestnoprávnej rovine nedošlo, audit však identifikoval viacero porušení interných predpisov. "Ako nový minister som urobil zmenu vo funkcii riaditeľa CIPC. Bolo nevyhnutné mať čistý stôl, vedieť, čo sme prebrali. Aké spisy, koľko, čo v tých spisoch je, ako sa vedie evidencia, registratúra a vôbec celý ten kolos vecí z hľadiska manažovania procesu. Aby sme na základe toho vedeli prijať ďalšie opatrenia, aby sme zamedzili akémukoľvek spochybňovaniu," povedal.

Dodal, že systém monitoringu adoptovaných detí až do obdobia dospelosti v princípe funguje. "Ale napriek tomu sme narazili na mnohé formálno-právne alebo organizačné veci," dodal.

Čo sa týka zmien, potvrdil rozšírenie komisie, ktorá bude rozhodovať o adopciách. "Dnes ľudskoprávny výbor navrhol, aby tam bol aj zástupca výboru. Veľmi ma neteší, že o takýchto veciach majú rozhodovať politici, ale ak ten človek dostane dôveru celého výboru, a pre zvýšenie transparentnosti, som pripravený to akceptovať," dodal. "Samozrejme, že tam budú zodpovední ľudia zo sekcie a centra, nevylučujem, že keď to bude potrebné, vieme prizvať aj ľudí z mimovládnych organizácií. Ideme osloviť všetky detské domovy, aby úplne detailne poznali postupy v prípade akejkoľvek ponuky na medzinárodnú adopciu. A čo je dôležité, ideme komunikovať so všetkými krajinami Európskej únie so snahou rozšíriť zmluvný diapazón krajín, s ktorými by sme spolupracovali," doplnil. Ministerstvo sa podľa neho snaží zlepšiť komunikáciu s partnermi aj pre iné problémy, nielen medzinárodné adopcie. Napríklad v záujme zlepšenia komunikácie v prípadoch, keď dochádza k odobratiu detí slovenským rodičom vo Veľkej Británii, podpísalo slovenské ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a britské ministerstvo školstva memorandum.

"Súhlasím s navrhnutými zmenami," reagovala Nicholsonová. Dodala, že je jej ľúto, že sa mnohé informácie dostali na povrch až v čase, keď už nebola vo výkonnej funkcii na ministerstve. Zmysel mal podľa nej aj poslanecký prieskum, ktorý na jednej strane konštatoval, že podľa preštudovaných spisov úradníci v minulosti nekonali vždy v najlepšom záujme dieťaťa, nesledovali dôsledne ďalší osud adoptovaných detí a v jednom prípade možno hovoriť o podozrení z manipulácie. Prieskum však zároveň ocenil vymenovanie Císarovej do funkcie riaditeľky centra slovami, že "personálna zmena na čele Centra sa ukázala byť opodstatnená".