Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko: Konflikt na Ukrajine treba riešiť s chladnou hlavou

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Nie som človek, ktorý má dôveru k Porošenkovi. Už nás raz Ukrajina údajne mŕtvym novinárom oklamala, uviedol A. Danko.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Konflikt na Ukrajine treba riešiť s chladnou hlavou, uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko. Volá po upokojení situácie diplomatickou cestou. Opakuje, že sankcie nie sú účinným riešením.

"Je pre nás veľmi nebezpečné, ak sa eskaluje napätie. Je pre nás však rovnako nebezpečné, ak sa zo dňa na deň na základe mediálnych článkov vynášajú rozsudky. Narážam tým aj na vyjadrenia svetových lídrov. Bol som totiž zdesený z toho, ak za jeden deň všetci vedeli, kto je ten zlý," povedal Danko.

SNS sa pozerá na pôvod aktuálneho konfliktu opatrne aj vzhľadom na falošné správy spred pár mesiacov o vražde novinára Arkadija Babčenka.

"Nie som človek, ktorý má dôveru k Porošenkovi. Už nás raz Ukrajina údajne mŕtvym novinárom oklamala. Treba sa rozvážne pozrieť na všetky udalosti a skutočnosti, ale naozaj sa bojím, aby sa niektorí ľudia s nami opäť len nehrali. Nevynášajme hneď rozsudky a nežiadajme hneď milión sankcií, dôležitý je mier medzi Ukrajinou a Ruskom," doplnil.

Podľa Danka môžu za zvýšeným napätím byť aj blížiace sa prezidentské voľby na Ukrajine a klesajúce preferencie aktuálnej hlavy štátu Petra Porošenka. Danko vyzýva k zachovaniu rozvahy a chcel by, aby sa konflikt čo najrýchlejšie upokojil diplomatickou cestou.

"Sankcie však nie sú účinné. Sankcie mali zabezpečiť vyriešenie konfliktu, ale namiesto toho mám pocit, že sú len účelové. Slovensko by malo byť trvať na takých tlakoch, aby si obe strany sadli za okrúhly stôl a situáciu vyriešili bez stanného práva," uzavrel Danko.