Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Andrej Danko obhájil post predsedu SNS

Na snímke Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Protikandidát súčasného šéfa SNS Hrnko ešte v júli odkázal Dankovi, že na čele s ním strana skončí.

Liptovský Mikuláš 12. septembra (TASR) - Predsedom mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) naďalej zostáva Andrej Danko. V sobotu o tom na sneme strany v Liptovskom Mikuláši rozhodli jeho delegáti. Pre TASR to potvrdila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. Danko porazil vo voľbách Antona Hrnka.

"Uvedomujem si, že byť predsedom ďalšie štyri roky je obrovská zodpovednosť. Urobím všetko preto, aby SNS bola alternatívou pre voličov a aby sa vzoprela vláde Igora Matoviča (OĽANO), Richarda Sulíka (SaS) a Borisa Kollára (Sme rodina)," vyhlásil po sneme Danko. Pokračovať podľa neho budú ešte rokovania o podpredsedoch strany.

Hrnko, ktorý bol doteraz podpredsedom SNS, vyhlásil, že aj po neúspechu vo voľbách v strane zostáva. "Musím sa nejakým spôsobom zariadiť tak, aby som bol užitočný. Mám ešte čo povedať na Slovensku a viem ako, kde a kedy," skonštatoval. Sobotné voľby podľa neho skončili tak, ako predpokladal. "Celá procedúra bola urobená tak, aby to tak skončilo. Gratulujem pánovi Dankovi k novej funkcii. Myslím si, že to nebude mať ľahké, ale ja pôjdem svojou cestou," poznamenal Hrnko. Pripustil, že niektorí členovia SNS po sobotnom sneme zo strany odídu. "Množstvo delegátov hlasovalo v rozpore s tým, aké mali mandáty od svojich členov a predpokladám, že tí členovia zo strany odídu," spresnil.

Ako pre TASR povedal predseda Krajskej rady SNS v Žiline Erik Gemzický, Dankovi dalo na sneme hlas 88 zo 126 delegátov. Hrnka podporilo 27 delegátov. Na opätovné zvolenie Danka za predsedu reagovala drvivá časť delegátov za Žilinský samosprávny kraj odchodom zo snemu. Podľa Gemzického snem opustili aj niektorí ďalší delegáti, malo ich byť okolo 50.

"Po prehratých parlamentných voľbách, keď SNS dosiahla najhorší výsledok v novodobej histórii strany, sme deklarovali, že musí prísť k vyvodeniu politickej zodpovednosti na čele strany. Ja si svoju prácu v SNS pod takýmto vedením nedokážem predstaviť, budem musieť určite zvážiť svoje ďalšie pôsobenie v strane. SNS stráca svoj národný pilier, ktorý je základom pôsobenia strany," povedal Gemzický s tým, že očakáva masívny odlev členov, čo je podľa neho škoda.

Kandidátov na funkciu predsedu strany mohli podľa tlačového oddelenia SNS nominovať krajské rady. Danko svoju opätovnú kandidatúru potvrdil minulý týždeň.

Protikandidát súčasného šéfa SNS Hrnko ešte v júli odkázal Dankovi, že na čele s ním strana skončí. Nevidel preto inú cestu pre SNS ako zmenu vedenia. Cez leto Hrnko hovoril, že za predsedu preferuje bývalého poslanca parlamentu Radovana Baláža, ten napokon nekandidoval.

SNS získala vo februárových parlamentných voľbách 3,16 percenta platných hlasov a nedostala sa do Národnej rady SR. V minulom volebnom období bola súčasťou vládnej koalície.