Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko otvoril schôdzu, poslancov do lavíc vrátil vetovaný zákon

Na archívnej snímke predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Plénum má rozhodnúť o prelomení veta pri novele zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Bratislava 21. januára (TASR) - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v utorok popoludní otvoril 57. schôdzu Národnej rady (NR) SR. Poslanci začali rokovanie pléna minútou ticha, ktorou si uctili zosnulého predsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu. Januárová schôdza nebola vopred plánovaná, Danko ju zvolal po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila novelu zákona o pozemkových úpravách.

V plánovanom programe schôdze sú desiatky návrhov zákonov, ktoré koalícia vyradila z predchádzajúcej schôdze. Šéf parlamentu už v utorok avizoval, že predpokladá, že na januárovej schôdzi parlament prerokuje len jeden bod, a to novelu zákona o pozemkových úpravách.

O tom, že by sa malo rokovať len o vetovanom zákone, prípadne len o zopár bodoch programu, hovorili v utorok po zasadnutí poslaneckého grémia aj opoziční poslanci. Predpokladajú, že program sa upraví cez procedurálne návrhy.

Plénum má rozhodnúť o prelomení veta pri novele zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, prezidentka má pochybnosti najmä v súvislosti s princípom právnej ochrany vlastníctva.

Súčasťou plánovaného programu schôdze sú aj opozičné návrhy v prvom čítaní, okrem nich je to návrh poslancov koaličného Mosta-Híd kodifikovať posunkový jazyk. Tieto návrhy boli presunuté z minulej schôdze na návrh poslanca Roberta Fica (Smer-SD), ten nevidí zmysel o nich rokovať ani na tejto schôdzi.

Medzi prvými bodmi plánovaného programu schôdze je okrem vetovaného zákona aj presunuté hlasovanie o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata na Slovensko, návrh vlády na vymenovanie Dany Meager za viceguvernérku Národnej banky Slovenska (NBS) či voľba predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti a predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Šiestym bodom programu je ospravedlnenie poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) za výroky o tom, že si koalícia kupuje hlasy u nezaradených poslancov okolo Petra Marčeka. Avizovaný návrh uznesenia poslancov za SNS k situácii v Iraku je plánovaný ako siedmy bod programu nadchádzajúcej schôdze.